Nyheter

Baptistpastor släppt ur fängelset i Azerbajdzjan

Den azeriske baptistpastorn Zaur Balayev har släppts ur fängelset. - Det är en sån glädje att vara fri, säger han till Forum 18.

Zaur Balayev släpptes som en gest från president Ilham Aliev i samband med vårfestivalen. På president Alievs webbplats publicerades ett meddelande om att Balayev och 57 fångar till släpptes.

Direkt efter att Balayev kom ut ur fängelset möttes han av sin son och tillsammans gick de till kyrkan och höll en tacksägelsegudstjänst.

- Vi tackar Gud och alla dem som bett för och stöttat Zaur, säger Baptistunionens ledare Ilya Zenchenko.

Fick stöd av Jimmy Carter

Zaur Balayevs fall fick till och med den tidigare USA-presidenten Jimmy Carter att engagera sig. Balayev påstods ha utövat våld mot tjänsteman, men som Dagen tidigare har berättat fanns en rad märkliga omständigheter kring det påståendet.

Det var en appellationsdomstol som i höstas fastställde den uppmärksammade domen mot 44-årige Balayev. Den ganska tunnbyggde Balayev skulle ha gett sig på fem poliser och dessutom förstört dörren till deras bil.

Greps under hemgudstjänst

Han greps när församlingen höll gudstjänst i en av medlemmarnas hem. Visserligen är hans baptistförsamling inte registrerad, men de har ansökt om det under flera år. Åtta kyrkoledare i landet skrev tidigt ett brev till överåklagaren Zakir Garalov där de kallade gripandet för "absurt".

Dessutom är Balayev georgier, något som ofta innebär problem i Azerbajdzjan.

Fler artiklar för dig