I brevet påpekas att Zaurs församling sen 13 år sökt bli registrerade men att lokala tjänstemän satt stopp för det. Det nämns att det vid överklagandet av domen blev tydligt att motivet till den främst är religiöst, då ett 50-tal personen vittnat att Zaur är oskyldig till anklagelserna om våld mot tjänsteman.
Carter understryker, enligt ett pressmeddelande från Svenska Baptisamfundet, att baptister under hela sin 400-åriga historia arbetat för religionsfrihet för alla, även muslimer, samt att många människorättsorganisationer följer fallet.
Dagen har tidigare rapporterat om Balayevs öde. Det var en appellationsdomstol i Azerbajdzjan som i höstas fastställde den uppmärksammade domen mot 44-årige Zaur Balayev. Han dömdes för våldsamt motstånd mot tjänsteman. Den ganska tunnbyggde Balayev skulle ha gett sig på fem poliser och dessutom förstört dörren till deras bil.
Han greps när församlingen höll gudstjänst i en av medlemmarnas hem. Visserligen är baptistförsamlingen inte registrerad, men de har ansökt om registrering under flera år.
Dessutom förbjuder inte landets lagstiftning gudstjänstfirande, även om man inte registrerats hos myndigheterna.
Åtta kyrkoledare i landet skrev tidigt ett brev till överåklagaren Zakir Garalov där de kallade gripandet för "absurt".
Baleyevs fall beskrivs av både politiker och religiösa ledare som ett exempel på religionsförföljelse.
- Balayev är georgier. Det är som ett rött skynke i Azerbajdzjan, säger Wilgot Fritzon, som är direktor på missionsorganisationen Ljus i Öster. Han har följt fallet på nära håll.