Nyheter

Christoffer Hiding förste artist att ta emot Carolas Främlingsstipendium

Christoffer Hiding blev utröstad ur "Idol" när det var sex tävlande kvar. Ändå blev han förste artist att motta det nyinstiftade Främlingsstipendiet, Carola Häggkvists uppmuntran till artister på randen till genombrott.

– Man behöver inte vara etta för att vinna, sa Carola när hon delade ut priset på Palladium i Malmö i tisdags kväll.

Christoffer Hiding är förstås lycklig men ser ändå ut som om han tappat hakan där han står på scenen tillsammans med Carola. Han har fullt sjå att hålla prischecken på 50 000 kronor, den stolta nydesignade Främlingsstatyetten i glas, silver och valnöt och dessutom samtidigt le mot publik och fotografer.

– Det känns helt sjukt. Och jag som är så fattig, säger han.

– Jag ser fram emot att höra din nya platta, säger Carola, för kvällen glittrande i kort, böljande silverklänning.

Christoffer ser sin chans att flirta, fast inte med sångstjärnan.

– Får se om något skivbolag nappar. Finns det någon här inne är det bara att komma fram efteråt.

Efter prisutdelningen ges plats för Christoffer att sjunga tre låtar. Först en gospel som passar honom som handsken. Sedan en vemodig soullåt. Och så slutligen Jeff Buckley ”Hallelujah” i en rysarversion som belönas med stående ovationer.

Meningen är att Främlings­stipendiet ska delas ut varje år i syfte att uppmärksamma genuint artisteri.

Tre musikaliska grundstenar

– Jag vill genom Främlingsstipendiet premiera artister som har hög integritet, genuin kärlek till hantverket och som är en fantastisk livesångare. Dessa tre grundstenar är mer och mer sällsynta i Sverige i dag och därför något jag vill uppmärksamma, säger Carola Häggkvist.

För några månader sedan gjorde Christoffer Hiding ett inhopp på Carolas julturné och de sjöng ”Go tell it on the mountain” tillsammans. Några nya gemensamma arrangemang är inte planerade, men Carola ser det som fullt möjligt att de i framtiden står på samma scen igen.

Fler artiklar för dig