Nyheter

Spöade han upp fem poliser?

På fredag inleds en rättegång mot baptistpastorn Zaur Balayev i Azerbajdzjan, som spöade upp fem biffiga poliser och sparkat in dörren på en polisbil. Åtminstone hävdar åklagaren det. – Men Zaur är inte Stålmannen eller Arnold Schwarzenegger, säger Ilya Zenchenko, ordförande för Azerbajdzjans baptistunion till Forum 18.

Myndigheterna hävdar också att den 44-årige Balayev hållit ”olagliga möten” under förevändning att de är gudstjänster.Detta utan att hans församling har registrerats hos myndigheterna. Under gudstjänsterna spelar de hög musik och stör grannskapet, menar de. Medan ett brev underskrivet av vittnen på plats vid gripandet och folk i grannskapet hävdar att Balayev inte är farlig och att grannarna inte stör sig på församlingen.Ilya Zenchenko bedömer att syftet snarare är att stänga den georgisk-språkiga baptistförsamlingen i norra delen av landet.Zaur Balayev greps den 20 maj när de höll gudstjänst i en av församlingsmedlemmarnas hem, uppger Forum 18, en organisation som granskar religionsfriheten, främst i före detta Sovjetrepubliker.Församlingen finns i byn Aliabad i norra delen av landet, nära gränsen till Georgien.
Riskerar tre års fängelse
Först hävdade polisen att pastor Balayev hade bussat en hund på dem, senare påstod de att han gav sig på dem fysiskt och till slut slog in dörren på deras fordon.De fem polismän som Zaur Balayev skulle ha spöat upp, fanns med vid de preliminära förhören i distriktsdomstolen i Zakatala i fredags.- Men de fick inga frågor, säger Ilya Zenchenko. Jag blev förvånad, för en av dem var större än jag, medan Zaur är smal.Pastor Balayev kommer att åtalas för brott mot artikel 315 del ett i straffrättslagen. Det handlar i grova drag om att någon på ett våldsamt sätt motsatt sig en myndighetspersons tjänsteutövning. Maximistraffet är tre års fängelse.Organisationen för Säkerhet och samarbete i Europa tänker bevaka rättegången på plats, uppger en av deras tjänstemän på organisationens kontor i Baku.
Skapar djup oro
Åtta ledare för olika kyrkor i Azerbajdzjan har skrivit ett brev till överåklagaren Zakir Garalov där de bland annat kallar gripandet för absurt och säger att det skapar djup oro bland andra religiösa grupperingar i landet.Enligt lagen är det tillåtet att hålla gudstjänster i Azerbajdzjan, även om man inte är registrerad hos myndigheterna.Men polisen använder ganska ofta detta som ett skäl för att hindra religiös aktivitet.
Fler artiklar för dig