Nyheter

”Gör buddhism till Thailands statsreligion”

Det kravet ställde över hundra buddhistmunkar medan de demonstrerade utanför det thailändska parlamentet förra veckan. Ett krav som kan öka motsättningarna med landets muslimska separatister.

Drygt ett halvår efter militärkuppen i Thailand har de styrande generalerna presenterat ett utkast till en ny konstitution. Därmed drogs de djupare in i en religiös dispyt som sträcker sig tio år tillbaka i tiden. Mot sig har de en rörelse som vill stärka buddhismens ställning i landet.
- Vårt enda krav är att få inskrivet i den nya konstitutionen att buddhism är Thailands nationella religion. Det är vad en majoritet av alla thailändare vill, säger Tongkhao Phuangrodpang, talesperson för demonstranterna, enligt nyhetsbyrån AFP.
Munkar och elefanter
Ett hundratal munkar deltog i den åtta timmar långa marschen mot parlamentet, uppbackade av omkring tusen anhängare. Nio elefanter följde också med buddhistmunkarna längs storstaden Bangkoks gator och skapade extra uppmärksamhet åt demonstrationen. Väl framme vid parlamentet gick allt väldigt lugnt till, bland annat för att många buddhistmunkar visade sin åsikt genom att sitta ner och recitera buddhistiska böner.
- Buddhism lever under ett allt större hot, förklarade Thongchai Kuasakul, ledare för organisationen Buddhistiska nätverket i Thailand, i ett uttalande i anslutning till demonstrationen.
Han menar att buddhismen i Thailand håller på att undermineras och riskerar att gradvis fasas ut.
Det är landets muslimer som främst utgör hotbilden, och Thongchai Kuasakul hänvisar till situationen i landets södra del, där flera buddhistmunkar har dödats, tempel förstörts och flera buddhister tvingats lämna sina hem.
Det muslimska upproret, med krav på självständighet, har pågått i cirka tre år. Uppskattningsvis 2 000 personer har dödats i konflikten.
I den nuvarande konstitutionen står det att alla religioner ska skyddas av staten. Vad som kommer att hända om buddhism för första gången i Thailands historia skulle bli statsreligion går ännu inte att säga.
General Sonthi Boonyaratglin, som ledde militärkuppen förra året, har i alla fall sagt att om buddhism skrivs in som statsreligion så vill han ha tillägget att staten fortfarande ska beskydda övriga religioner, enligt Bangkok Post.
Folkomröstning
Militärregeringen har meddelat att de vill hålla en folkomröstning för att få igenom den nya konstitutionen. Folkomröstningen är schemalagd till september och tre månader senare ska det hållas allmänna val, och demokrati ska vara återinförd i Thailand.
Fakta:
Thailand
Antal invånare: 64 800 000.
Statsskick: monarki, enhetsstat
Yta: 513 115 km².
Huvudstad: Bangkok.
Folkgrupper: thaifolk (inklusive lao) 80 procent, kineser 12 procent, malajer 4 procent, khmerer och övriga 4 procent.
Läs- och skrivkunnighet: 93 procent.
Religion: Drygt 90 procent av Thailands befolkning är buddhister. Muslimer utgör den största religiösa minoriteten. Mindre än en procent av Thailands befolkning är kristna.
Fler artiklar för dig