Nyheter

”De flesta rykten om Rosengård stämmer inte”

– Det är fel att dra alla i Rosengård över en kam, säger Mohammed Taha, 16, om den negativa bild som medierna skapat av Malmös mest invandrartäta stadsdel. Han får medhåll av EFK-pastorn Dan Håland, 27. – Många som uttalar sin skepsis mot Rosengård har aldrig varit här. Själv är jag efter att ha bott här i 6,5 år helt förälskad i platsen.

Dan Håland flyttade till Rosengård bland annat för att han ville gå mot strömmen. Den största anledningen till att Rosengård har så hög andel invandrare är att svenskarna valt att flytta därifrån, säger han.Själv trivs han i den multikulturella miljön, och säger att människors negativa bild av Rosengård som regel inte grundas på egna erfarenheter. Enligt Dan Håland är Rosengård ett fantastiskt trevligt område, med stora grönområden och där människor umgås, och till exempel grillar och har det trevligt tillsammans.- Under vår tid här har vi, min fru och jag, aldrig varit rädda, inte en gång!Och han är inte ensam om sin uppfattning. När Dagen besöker Rosengård träffar vi också Daniel Svensson, 24, som bott i stadsdelen i snart tre år.
Bas i Thomaskyrkan
Daniel ingår i ett team på fem ungdomar från Teen Challenge som bor och lever i Rosengård och jobbar med inriktning på stadsdelens många unga. Sin bas har de i Thomaskyrkan, som tillhör Evangeliska Frikyrkan, EFK.- Jag har alltid velat jobba med ungdomar och helst i ett område med många invandrare. Tycker helt enkelt att det är enklare, människorna är öppnare mot varandra, säger Daniel.Bland uppgifterna i jobbet finns till exempel läxhjälp på olika mellanstadieskolor eller att vara baskettränare för grabbar i olika åldrar.Efter några år i Rosengård känner han många, och vi hinner inte gå långt i Rosengårds centrum förrän han hejdas av människor som vill växla några ord.Daniel håller med om att svenskarnas skepsis inför Rosengård är ogrundad. De flesta rykten stämmer helt enkelt inte, säger han och sammanför mig med Mohammed Taha och Salar Derki för ett litet samtal om Rosengård.Daniel och grabbarna har lärt känna varandra i baskethallen på Örtagårdsskolan, en aktivitet som Daniel och hans team tagit initiativet till.- Jag visste inte mycket om islam tidigare, och det har varit viktigt för mig att få utbyta erfarenheter med ungdomarna, säger Daniel.- Jag har känt Daniel sedan han flyttade hit. Det var min lillebror som berättade att han spelade basket med några killar. Vi träffas varje onsdag, säger Mohammed.Även Salar fick kontakt med basketen genom sin bror. På basketen brukar varje gång cirka 15 ungdomar vara med. Skulle alla komma blir vi säkert 30, säger Mohammed.
Präglas av religion
Salar och Mohammed tycker att den stora skillnaden mellan infödda svenskar och invandrare är att invandrarfamiljerna präglas mer av religionen än de svenska.- Vi tänker mycket på tro, men det gör inte svenskarna, säger de.Men att också svenskar tror på Gud är ungdomsteamet i Thomaskyrkan ett exempel på. Och när jag frågar killarna hur deras familjer ser på att de umgås med svenskarna och är med i olika aktiviteter som de anordnar, säger Mohammed:- En del av dem oroar sig naturligtvis för att deras barn ska luras till att övergå till kristendomen.- Min äldre bror är kristen, och det gillar inte mina föräldrar, säger Salar.När det gäller den senaste tidens uppmärksammade sten- och äggkastning mot polisen och bränderna i sophusen i Rosengård, säger de att det först och främst är ungdomarna som handlat fel, men också föräldrarna.- Grupptryck gör att alla tänker på samma sätt, och om då några vill göra det som är dåligt blir det fel. Men det är också fel att dra alla i Rosengård över en kam för vad denna lilla del av ungdomar gör, säger Mohammed.
Lugnt - just nu
Just nu verkar läget lugnt i Rosengård. Men Mohammed och Salar befarar att skenet bedrar. Det florerar rykten om att när allt är över kommer det att hända mer, till exempel under Valborgsmässohelgen då polisen är upptagen på annat håll.Att det finns problem i Rosengård förnekar ingen av dem Dagen talat med. Enligt Dan Håland är det stora problem, arbetslöshet, barn som tvingas bli vuxna i förtid, därför att det är de och inte föräldrarna som kan svenska, eller pappor som förlorat sin roll i familjen. Hur svenskarnas attityd till Rosengård kan förändras har de inga enkla lösningar på. Men kanske kunde det vara en början att följa ett råd från Mohammed:- Ta själv reda på sanningen. Kom hit!
Fakta:
21 000 människor bor i Rosengård
Rosengård har fått sitt namn av en stor lantegendom som förr fanns på platsen, och finns kvar i den del av området som kallas Herrgården. Stadsdelen byggdes upp under det så kallade miljonprogrammet på 1960- och 1970-talen. Men det är fel att säga att Rosengård består av sterila betonghus, här finns olika typer av hus, många med innegårdar och rader av grönområden.
Totalt har Rosengård cirka 21 000 invånare. 85 procent av dem är invandrare eller har föräldrar som är invandrare. De fem största invandrargrupperna kommer från Jugoslavien, Irak, Bosnien-Hercegovina, Libanon och Polen.
Största åldersgruppen är personer i åldern 25-44 år. Andelen förvärvs-arbetande är för män 41 procent, för kvinnor 34. Registrerat antal arbetslösa är 913 (8 procent). 41 procent av hushållen är ensamboende och 19 procent av hushållen består av 4 eller fler boenden. Den disponibla medelinkomsten är 175 800 och andelen socialbidragstagare är 22 procent. I kommunalvalen röstade 72,5 procent på socialdemokraterna.Källa: Malmö stad
Fler artiklar för dig