Nyheter

”Evangelisten är en resurs som inte utnyttjas”

Få kommer till tro genom svensk frikyrkorörelse. En orsak kan vara att evangelisterna är upptagna med att inspirera de redan troende.
– Evangelisten är en outnyttjad resurs, tycker Rigmor Holst, resande evangelist som tagit initiativet till en samling för evangelister över samfundsgränserna.

Idén till evangelistdagarna i Orsa, som börjar på tisdag, har växt fram när hon sett att många evangelister inte kommer till sin rätt.

– Förr hade de flesta frikyrkoförsamlingar utåtriktade mötesserier varje år där människors omvändelse var i fokus. I dag satsar få församlingar på sådana kampanjer.

Själv reser Rigmor Holst land och rike runt på möteskampanjer. Det har hon gjort i trettio år, varav de senaste tio på heltid. Och hon menar att det fungerar.

– Evangelisten har en speciell gåva att vinna människor för Gud. Den gåvan behövs. Det håller Carl-Olov Hultby, riksevangelist i Svenska Missionskyrkan sedan många år, med om.

– Ibland har vi kanske varit låsta vid att en evangelist måste vara på ett visst sätt. I vår pluralistiska tid behöver vi många olika typer av evangelister, säger han och drömmer om en bloggevangelist för att nå längre utanför kyrkväggarna.

Förändrat uppdrag

Evangelistens uppdrag har förändrats de senaste åren i en riktning som han beklagar.

– Många evangelister ägnar sig åt att inspirera och själavånda de kristna. Då missar vi evangelistens viktigaste uppgift: att vinna människor för Gud.

I de traditionella frikyrkorna har det varit vanligt att en evangelist efter några år i församlingstjänst blir pastor. Det är en olycklig utveckling, tycker Rigmor Holst.

– Som jag uppfattar saken är det två skilda uppgifter. Pastorn kan jämföras med vd:n som håller ställningarna på hemmaplan, medan evangelisten är försäljaren som ska hitta en marknad och väcka ett behov av produkten.

Som en konsekvens av att efterfrågan på evangelister minskat i frikyrkoförsamlingarna har antalet evangelister blivit betydligt färre de senaste åren.

– Det handlar om några tiotal personer, tjugo eller möjligen trettio, som har evangelistyrket som heltidssysselsättning i Sverige, säger Carl-Olov Hultby som själv är en av sju anställda riksevangelister i Svenska Missionskyrkan.

Stillsamt liv

Rigmor Holst ser en annan möjlig förklaring till att antalet resande evangelister inte är fler. Det är ett ganska slitsamt liv som kräver disciplin.

– Du ska inte bara resa mycket och sova borta många nätter. Du ska också vara pigg, fräsch och tillgänglig, förklarar Rigmor som till skillnad från Carl-Olov Hultby reser på fria kallelser.

– Den friheten passar mig, säger Rigmor som lyckats kombinera sitt kringflackande yrkesliv med familjelivet. När barnen var små följde de och hennes man Tomas ibland med på resorna. Nu är barnen vuxna.

Både Rigmor Holst och Carl-Olov Hultby är förkunnande evangelister som föredrar att låta munnen tala. Men evangelistdagarna i Orsa riktar sig till alla som har en evangelistgåva.

– Vi kommer att ta tid till samtal, förbön, undervisning och till att lära känna varandra. Evangelister jobbar ju ofta ensamma och möts sällan, konstaterar hon.

Carl-Olov Hultby hoppas att deltagarna ska känna sig bekräftade när de reser hem från Orsa.

– Vi lever i en spännande tid. Om vi vågar släppa loss den andliga fantasin finns det stora möjligheter att nå ut med Guds Ord, säger han.

Växtplats för kristen tro

Evangelistdagarna hålls den 6-8 februari på Trunnagården i Orsa, en kristen kurs- och konferensgård som är inriktad på att vara en växtplats för kristen tro.

– “Vinn Sverige nu” är det tema vi valt. Vi vill gemensamt lyssna in vilka planer Gud har för Sverige. Den uppgiften är så stor att vi behöver hjälpas åt.

Mycket tyder på att det blir första gången evangelister från flera olika samfund samlas vid ett och samma tillfälle. Evangelistträffar har tidigare hållits inom olika samfund, bland annat i pingströrelsen och i Svenska Missionskyrkan.

---

Fakta: Evangelisten förmedlar goda nyheter

Ordet evangelist betyder en som kommer med goda nyheter eller ett gott budskap. Evangelistens budskap är personlig omvändelse till Jesus Kristus.

Traditionen med evangelister som reste runt och predikade i kyrkor, kapell och mötestält var starkast under första halvan av 1900-talet. Då var det inte ovanligt med mötesserier som höll på i flera veckor.

De kvinnliga evangelisterna, som ofta reste två och två, bidrog starkt till att det kristna budskapet spreds och människor kom till tro.

I dag är det framför allt i Svenska Missionskyrkan som traditionen med resande evangelister lever kvar. Missionskyrkan har anställda så kallade riksevangelister.

---

Fler artiklar för dig