Nyheter

Buddhister ser likheter med Humanisterna

– Om man tittar på regeringens riktlinjer för vilka som ska betraktas som samfund, så ska man stödja de grundläggande värderingarna som samhället vilar på. Jag kan tänka mig att även Humanisterna kan falla under det, säger Viryabodhi från Sveriges Buddhistiska samarbetsråd.

I går kunde Dagen berätta att det ateistiska förbundet Humanisterna ansökt hos regeringen om att få ta del av de statsbidrag som staten beviljar olika trossamfund. Man menar att man som livsåskådningsorganisation borde få ta del av dem i likhet med religiösa organisationer. Man har ansökt en gång tidigare men fått avslag med hänvisning till att förbundet inte förrättar gudstjänster.
Inte några gudstjänster
Men efter att Sveriges Buddhistiska samarbetsråd beviljats anslag, tycker man att läget har ändrats.
- Om man definierar religiös verksamhet så att buddhisterna omfattas, så omfattas även vi, sa Humanisternas Christer Sturmark till Dagen i går och påpekade att inte heller buddhisterna har några gudstjänster och att de dessutom är en icke-teistisk livsåskådning.
- Det är riktigt att buddhismen är en icke-teistisk religion, men där finns en transcendental dimension som människan har tillgång till, säger buddhisten Viryabodhi (Anders Sjöberg).
- Vi har inte gudstjänster men vi har recitationer av vördnadstexter. SST har tolkat det som gudstjänst, säger han och påpekar att buddhismen är en av världsreligionerna, vilket den humanistiska etiken inte är. Han är dock inte främmande för tanken att Humanisterna skulle kunna betraktas som ett samfund i lagens namn.
- Kan de visa att deras verksamhet kan stärka den etiska värdegrund som samhället bygger på, kan de kanske bli berättigade till samfundsbidrag.
Fler artiklar för dig