Nyheter

Karlsson återvänder till världens bästa liga

Elitseriens bäste spelare lämnar HV 71. Ny klubbadress för Andreas Karlsson blir Tampa Bay Lightning i NHL. – Det känns otroligt att få komma tillbaka. Det är få förunnat att få en andra chans, säger han.

Efter förra säsongens succé där Andreas Karlsson vann mål- och poängligan i Elitserien men missade SM-guldet med HV 71, är han snart tillbaka i NHL.

Åren 1999–2002 gjorde han 153 matcher för nykomlingen Atlanta Trashers. Men åren i NHL blev ingen total framgång. Därför har han hoppats på en ny chans.

– Jag kommer till en kanonklubb som vann Stanley Cup våren 2004. Det ska bli jättespännande, säger Andreas Karlsson.

Efter två säsonger i HV71 från Jönköping längtar både Andreas och hustrun Monique, som kommer från Kanada, till Nordamerika.

– Tampa är en trevlig plats att bo på, berättar Andreas Karlsson, som dock inte hunnit ordna med boendet än.

Sommaren har han ägnat åt att koppla av. Dels hemma i Sverige och dels hos Moniques föräldrar i Kanada.

I början på september bär det av till Tampa, Florida. Träningslägret börjar den 14 september. Andreas är tänkt som defensiv center i tredjefemman – med ansvar att också producera framåt.

– Några garantier har jag inte fått, men det får man sällan i den här branschen, konstaterar den lågmälde dalkarlen lugnt.

Vill ha revansch

Andreas Karlsson vill ha revansch i NHL, även om han inte uttrycker saken så. Och den här gången är han bättre rustad. Snart 31 år gammal har han erfarenheten som krävs för att lyckas fullt ut.

– Det är fantastiskt att få uppleva NHL-spel en andra gång. Det är få förunnat att få chansen igen, säger Andreas, som efter sitt första NHL-äventyr spelat i Schweiz (Basel) och Sverige.

Ett år i Tampa

Andreas Karlsson har skrivit ettårskontrakt med Tampa Bay Lightning. Han hoppas förstås att göra intryck i världens bästa hockeyliga i vinter.

– Vi får se hur det går, säger Andreas, som inte vill lova för mycket efter sin fantastiska fjolårssäsong som avslutades med VM-guldet i Riga.

Kanske kan han redan första säsongen vinna Stanley Cup, en titel han saknar. Lightnings har storstjärnor som Vincent Lecavalier, Brad Richards och Martin St Louis i laget. Killar som var med när Kanada vann OS-guld 2002. Plus målvakten Johan “Honken” Holmqvist från Brynäs.

”Har fått talangen från Gud”

– Att få sin namnteckning på Stanley Cup-bucklan är bland det största som finns för en hockeyspelare, konstaterar Andreas Karlsson, som betraktar tron på Gud som det absolut viktigaste i sitt liv.

– Självklart är min kristna tro viktigast. Jag har fått talangen att spela hockey av Gud och då gäller det att fokusera rätt, säger “Sveriges bäste Karlsson”, som i vinter kan bli “NHL:s bäste Karlsson.


Fler artiklar för dig