Mot bakgrund av Jyllands-Postens publicering av Muhammed-karikatyrerna har Tuve Skånberg väckt en motion i riksdagen om en lag mot religionskränkning. Sveriges muslimska förbund, SMF, har tillsammans med Islamiska förbundet påbörjat ett långsiktigt lobbyarbete för att den nya lagen ska införas.
– Vi vill ha en debatt. Lagen skulle hindra att religiösa symboler och personligheter kränks. Antingen vill vi se en komplettering av lagen om hets mot folkgrupp eller en helt ny lag, säger Mahmoud Aldebe, ordförande i SMF.
Många kyrkor emot förslaget
De senaste dagarna har han fått både positiv och negativ kritik angående förslaget via e-post och telefon. Många kyrkor är emot förslaget och ser det som en inskränkning av yttrandefriheten. Andra välkomnar förslaget. Tuve Skånberg är en av dem.
– Som det är nu har vi ingen lag om trosfrid, den avskaffades år 1970. Sedan dess har den religiösa pluralismen ökat och de olika religiösa sederna kan kollidera, därför behövs en lag som skyddar medborgarnas legitima rätt att slippa se sin tro eller trosutövning kränkt.
År 1999 aktualiserade han frågan i en motion första gången till följd av fotoutställningen Ecce Homo, där Jesus porträtterades i homoerotiska situationer. Då blev frågan avslagen, nu vill Skånberg återigen ha en lagändring.
– I Sverige finns en ”lite får de väl tåla” – mentalitet. Det behövs en debatt kring kränkning av religion.
Varför är så många kyrkor emot förslaget tror du?
– Kristna har blivit vana att se sin tro smädad, i skolor och på arbetsplatser. Man biter ihop och lider i tysthet. Därför tycker de inte att det är nödvändigt. De nya invandrargrupperna är känsligare och har lägre smärttröskel.
Skånberg tror att effekterna av en lagändring skulle medföra en större respekt gentemot religion och att media skulle bli mer försiktiga i sina uttalanden.
– Nu måste vi kristna vara solidariska med muslimerna, det är de som hånas just nu.
Negativ till inskränkningen
Pingst FFS ordförande Sten-Gunnar Hedin är negativ till den inskränkning som den nya paragrafen skulle innebära.
– I ett mångkulturellt samhälle är det väldigt svårt att säga exakt vad det heliga är. Vi menar så olika. Jag tror inte på förslaget på grund av tolkningsproblematiken. I stället efterlyser jag en debatt med ömsesidig respekt. I ett öppet samhälle måste det vara samtalet som lever.
Göteborgs-Postens ledarskribent katoliken Gert Gelotte varnade i gårdagens tidning för att låta konservativa grupper använda lagen som skydd mot oliktänkande. I likhet med Sten-Gunnar Hedin menar han att det ligger i yttrandefrihetens natur att den endast kan begränsas av den enskildes samvete.
Men Mahmoud Aldebe är trött på att alla anmälningar mot religionskränkning avslås av JK.
– Vi muslimer har blivit kränkta i så många år och karikatyrerna av Mohammed var droppen som fick bägaren att rinna över. Vi välkomnar kritik och debatt om vår religion, men inte kränkning.