Nyheter

603 har skrivit på prästuppropet

Oron sprider sig i ärkebiskop KG Hammars omgivning efter de kraftiga prästprotesterna mot kyrkomötets beslut om välsignelse av homosexuella par. 603 präster hade på söndagskvällen satt sina namn under insamlingen. Det är prästen Yngve Kalin i Hyssna församling i Västergötland som startat namninsamlingen.

Yngve Kalin är ordförande för Kyrklig samling, en organisation som arbetar för att Bibeln ska vara enda rättesnöret inom Svenska kyrkan. För att skriva under ska man vara prästvigd i Svenska kyrkan. Man kan även vara präst emeritus.

Majoriteten av undertecknarna kommer från Göteborgs stift. Flertalet av undertecknarna är män, men där finns också ett tjugotal kvinnor.

Nu reagerar kretsen kring ärkebiskopen.

– Jag kan känna sorg över att man som präst och själasörjare för de människor som bor i församlingen går ut och demonstrerar att man har den synen. Jag vet inte om man demonstrerar för sin egen skull eller för att bli en grupp, säger ärkebiskopens sekreterare Mikael Persson.

En av de kvinnliga präster, Miriam Klefbeck från Södertälje, som deltar i uppropet, säger till Ekot:

– Beslutet att Svenska kyrkan ska välsigna partnerskap har inte stöd i Bibeln. Det står inte att vi absolut inte skulle göra det men det finns inte tillräckligt stöd för att vi skulle göra det.

Protesterna mot den nya ordningen är bara sorgliga, det tycker prästen Lars Gårdfeldt, själv homosexuell.

– Det visar att det finns många präster som beter sig som trotsiga barn. Detta gör de givetvis bara för att förlöjliga och förhåna homosexuella och visa sin avsky för homosexuella, säger Lars Gårdfeldt, präst i Göteborgs stift.

Fler artiklar för dig