Nyheter

”Vi har aldrig behövt leta efter behöriga lärare”

På Hällebergsskolan i Ljungskile har alla lärare pedagogisk utbildning. 87 elever. Elva lärare. En liten skola på en liten ort. Enligt den gängse bilden borde Hällebergsskolan ha svårt att rekrytera behörig personal. Men de är ett exempel på att det kan vara tvärtom.

Observera att den här nyhetsartikeln publicerades 2005. 

– Vi har aldrig behövt leta efter behöriga lärare. De hör av sig själva och frågar om vi har jobb till dem, säger Sven Magnusson, skolans rektor.

Alla är pedagoger

Av dem som undervisar på skolan har alla pedagogisk utbildning. Utom en, men den personen jobbar bara några timmar i veckan.

– Vi har hela tiden sett det som väldigt viktigt att ha utbildad personal och har inte nöjt oss med andra lösningar. Och så har vi vuxit långsamt, berättar Sven Magnusson.

Han tror att många kristna friskolor i Stockholms- och Göteborgsområdet fick problem med rekryteringen när de började växa kraftigt för några år sedan. Skolan drivs av en ekumenisk församling i Ljungskile. Den startades 1992 av Sven Magnusson och några av hans kurskamrater från Lärarhögskolan.

– Våra utbildningar kompletterade varandra. Vi ville starta en kristen skola och hade tänkt ihop oss mycket noga vad gäller den pedagogiska inriktningen. Allt sedan dess har vi haft höga ambitioner och min erfarenhet säger mig att de flesta andra konfessionella skolor har det också.

Sven Magnusson är även vice ordförande i Kristna Friskolerådet.

Fler artiklar för dig