Nyheter

Kritiserade Hällebergsskolan får godkänt av Skolverket

Det har stormat kring Hällebergsskolan i Ljungskile. Skolan har anklagats för indoktrinering och en kommunal tjänsteman har samlat in information om vad rektor och lärare gör på fritiden. Men Skolverket ger skolan godkänt.

Observera att den här artikeln publicerades 2004.

Hällebergsskolan i Ljungskile är en kristen friskola med den fristående församlingen Hällebergsförsamlingen som huvudman. Skolan kom att sugas in i turbulensen efter händelserna i Knutby när lokaltidningen Bohusläningen valde att granska skola och församling.
Bland annat framförde en tjänsteman inom Uddevallas barn- och utbildningskontor hård kritik mot skolan i tidningen. Med anledning av turbulensen begärde både kommunen och Sven Magnusson, rektor på skolan, att Skolverket skulle göra en inspektion.
– När det finns en kristen skola på en liten ort blir det något som alla känner till. Och nu var det personer som såg en möjlighet att angripa skolan, säger Sven Magnusson.
Grundlig inspektion
I våras gjorde två av Skolverkets undervisningsråd en grundlig inspektion.Deras bedömning är att skolan klarar statens krav. Skolan har stabil ekonomi, lärarna har i genomsnitt högre utbildning än i de kommunala skolorna i Uddevalla och alla elever når målen i svenska, engelska och matematik. I intervjuer med eleverna så beskrivs skolan som lugn och trygg.
Endast i två fall fick skolan kritik. Skolan hade inte som mål för fysiken i årskurserna 4–5 att ämnet också skulle belysa existentiella frågor. Och i arbetsplanen för biologiundervisningen i åttan och nian nämndes skapelselära som en teori för livets uppkomst. När Skolverket påpekade detta gjorde skolan förändringar.
– Det är bara att konstatera att Hällebergsskolan bestod provet. Vi tycker bara det är bra, säger Uddevalla kommuns skolchef, Thor Svensson.
Sven Magnusson tycker att Skolverket agerat professionellt. Däremot tycker han inte att den tjänsteman som kritiserat skolan offentligt uppträtt korrekt.
”Åsiktsregistrering”
I ett mail till Skolverket skriver tjänstemannen att han har ett stort material ”med beskrivningar av situationen på Hälleberget samlat hos oss”. Bland annat har han band med inspelningar från församlingens verksamhet där Sven Magnusson och någon lärare ska medverka.
– För min del är detta inget problem eftersom det är offentliga band. Men för kommunen är det ett stort problem eftersom detta är någon typ av åsiktsregistrering, säger Sven Magnusson.
Är det lämpligt att en kommunal tjänsteman samlar in material om vad lärare gör på sin fritid?
– Den delen uttalar jag mig inte om. Det är just nu föremål för en intern utredning, säger Thor Svensson.
Fler artiklar för dig