Nyheter

Fotbollsstämning när Bonnke är på hemmaplan

Jahnstadions gryta formligen kokar av glädje och entusiasm under kvällsmötena med pastor Reinhard Bonnke. Uppemot 20 000 personer uppför sig mer som en fotbollspublik än gudstjänstbesökare.

Jahnstadion är vanligtvis platsen för fotbollslaget Union Berlins hemmamatcher, men under tre varma sommarkvällar platsen för väckelsemöten med den kände evangelisten Reinhard Bonnke.

Från alla håll, likt ett lämmeltåg, strömmar tusentals människor in i stadion, sjungande, viftande med fanor eller stillsamt samtalande.

Solen står fortfarande högt på himlen medan läktarna och den med stolar försedda gräsytan alltmer fylls av mötesbesökare. De öppna ytorna intas av tonåringar och barn.

Historiska kvällar

Atmosfären, så fylld av förväntan, är så påtaglig och förtätad att man nästan kan ta på den. Och entusiasmen, jublet och glädjetjuten är helt i klass med vad en fotbollspublik normalt producerar. Det som utspelar sig dessa sommarkvällar måste helt enkelt betecknas som historiskt.

Så håller det på i cirka en och en halv timme innan det är dags för Reinhard Bonnke att tala.

En gospelkör och två solister hjälper solen att hålla åhörarna varma.

Efter det sedvanliga offertalet – en av kvällarna föredömligt kort – och ytterligare sång stiger förväntansnivån påtagligt. Det är dags för Reinhard Bonnke. I ljus sommarkostym tar han emot applådåskorna, som han genast vidarebefordrar till Jesus.

Kraftfull röst

Hans röst är kraftfull, på gränsen till hest raspig, men budskapet är klart och Jesuscentrerat när han predikar inför de uppemot 20 000 åhörarna.

Reinhard Bonnke, i blåsväder efter diverse granskande tv-program, visar sig vara långt ifrån den bild av väckelseevangelister som den presenterats.

Här handlar det inte om framgång, pengar eller skuldbeläggande.

Ödmjuk framtoning

Med ödmjuk om än kraftfull framtoning, med en stor portion dramatik, bär han fram ett i grunden enkelt kristet budskap med beståndsdelarna synd, nåd, förlåtelse, himmel och helvete. Och om helande till kroppen.

När den sedvanliga inbjudan kommer strömmar folk fram till podiet under mötesbesökarnas fortsatta jubel.

Fler artiklar för dig