Nyheter

”NHL är inte lika häftigt som Jesus”

Det finns ett missionsfält som länge varit bortglömt – idrottsvärlden. Men inte nu längre. 800 ungdomar var i år med på sommarens kristna idrottsläger. Och bara på hockeylägrena i Skillingaryd och Timrå blev 36 ungdomar frälsta. – Det är helt fantastiskt, säger förre hockeyproffset Paul Kobylarz.

SKILLINGARYD. Det är åtta år sedan Sport for Life hade sitt första kristna läger, ett hockeyläger i Skillingaryd, Småland, med 50 grabbar.

I år arrangerar de sex läger över hela Sverige med 800 deltagare (se listan till vänster).

– Förr undvek kyrkorna idrottsvärlden, i dag ser många det som ett missionsfält, säger Paul Kobylarz, grundare av organisationen.

Han kom själv till Sverige som ishockyspelare för 12 år sedan, efter några år som proffs i NHL-laget New Jersey Devils organisation.

– Vi får i dag genomsyra en rad klubbar med evangeliet.

36 hockeyungdomar frälsta

Till hockeylägret i Skillingaryd kom 105 hockeyungdomar, de flesta från icke troende hem. Och till hockeylägret i Timrå 58.

Och när ledningen summerar har de fått in namn på 29 ungdomar som lämnat sina liv till Jesus i Skillingaryd och sju i Timrå. Från de andra lägren har de ännu inte fått in några siffror.

– Det är bland det mest framgångsrika evangelisationsarbetet som finns i dag, säger Sture Näslund, elittränare och pappa till NHL-stjärnan Markus Näslund.

Han var själv instruktör på Sport for Lifes hockeyläger i Timrå.

Stjärnorna sätter Gud först

En hemlighet bakom framgången är, enligt Paul Kobylarz, ledarna.

– Markus Näslund, Andreas Karlsson och de andra är mycket duktiga idrottsmän och förebilder. Och de står för sin tro. De sätter Gud först och idrotten på andra plats.

– Man vet ju själv hur det var att träffa kända spelare när man var mindre, säger NHL-stjärnan Markus Näslund, i dag lagkapten i Vancouver Canucks.

Han var med på hockeylägret i Timrå.

– Man blir uppmuntrad själv också, säger han.

I dag samarbetar Sport for Life nära ett tiotal församlingar i Sverige.

En är Missionsförsamlingen i Lidköping, där pastor Anders Marklund sitter i hockeyklubbens styrelse och leder hockeykonfirmationer.

– Om inte killarna kommer till kyrkan så får vi komma till dem, säger han.

Anders Marklund berättar att han fått en inbjudan att komma till ett av lagen och berätta för föräldrarna om det kristna hockeylägret. Och nyligen fick han också en inbjudan att hålla fotbollskonfirmationer med klubben.

– Vi blir också respekterade när de ser att vi gör något, och inte bara sitter i kyrkbänkarna.

En onådd målgrupp

– Idrottsvärlden är ju en relativt onådd målgrupp, så såna här kristna hockeyläger är jätteviktiga, säger NHL-proffset Andreas Karlsson.

– Förr tyckte många att det var fel att idrotta, då tappade vi nog någon generation.

Fler artiklar för dig