Nyheter

Tumultscener under Bonnkes besök i Sudan

Världsevangelisten Reinhard Bonnkes besök utlöste oroligheter i Sudan. Polisen sprutade tårgas och över femtio kristna pryglades. Allt detta trots att Bonnke skaffat tillstånd för sitt möte.

Den tyske evangelisten Reinhard Bonnke är känd för sina stora evangelisationskampanjer.

Förra året samlades nära 200 000 människor på det årliga friluftsmötet i Sudans huvudstad Khartoum dit Reinhard Bonnke var inbjuden för att tala.

I år var han inbjuden igen och redan på flygplatsen möttes han av tusentals sudaneser.

De kristna kyrkorna i Khartoum hade skaffat tillstånd för arrangemanget men det drogs plötsligt in av myndigheterna.

Orsaken uppgavs vara att polisen inte ansåg sig kunna klara säkerheten när så många skulle samlas.

Sudan styrs av en muslimsk regering och islamisterna i landet hade motarbetat Reinhard Bonnkes medverkan på påskfestligheterna i Khartoum.

Men att mötet var inställt hade inte nått ut till folk. Så cirka 100 000 mötesdeltagare samlades på tisdagen under påskveckan på det stora område där mötet skulle hållas. De flesta av dem var vanliga muslimska sudaneser som kom med sina sjuka för att få förbön.

Där möttes de av polisen. Det blev en öppen konfrontation. Polisen sköt mot folk och 57 personer arresterades, enligt ett ögonvittne.

De kristna ledarna i Sudan beslutade dagen därpå att skriva ett brev till regeringen för att ge sin syn på händelsen. Folk samlades i All Saints Church för att be och för att sedan överlämna brevet till regeringen.

Några ungdomar tog med sig brevet för att överlämna det men på vägen blev de stoppade av poliser som använde tårgas mot dem. De sprang tillbaka till kyrkan och polisen kastade tårgasbomber in i kyrkan under pågående bön.

Därefter stormade polisen kyrkan och arresterade flera av dem som uppehöll sig där.

På skärtorsdagen hölls summariska rättegångar utan advokater med de arresterade. Nio personer dömdes till 15 piskrapp och de övriga 48 till 20 dagars fängelse. Reinhard Bonnke tvingades lämna landet redan på onsdagen. Medier och myndighetspersoner kastade glåpord efter honom, när han gav sig av.

Ännu på påskdagen var läget spänt.

Fler artiklar för dig