Nyheter

Cd räddar kyrkors kulturskatt

Tusentals timmar med predikningar, intervjuer och konferensmöten spelades in på rullband under 1960- och 1970-talen. Nu håller de sakta på att försvinna genom avmagnetisering.

När Sune Fahlgren, teologisk förlagsredaktör och doktorand i kyrkovetenskap, hade kommit en bit på väg med sitt forskningsarbete om pastor C G Hjelm, blev han medveten om kulturskatten som finns i flera decenniers bandinspelningar.

Räddar ljudmaterial

Vid ett symposium om frikyrkans historia, som hölls på Örebro Missionsskola, kunde Sune visa upp cd-inspelningar av ett antal av C G Hjelms predikningar, de första i ett pågående pilotprojekt för att rädda det ljudmaterial som finns på gamla rullband och kassetter. Från 1960-talet och framåt finns ett jättelikt material med sång och musik, konferensmöten, bibelstudier och predikningar och intervjuer, allt inspelat på band som sakta avmagnetiseras. Maths Häggmyr, Mariestad, är en av pionjärerna på området. Redan tidigt på 50-talet gjorde han sina första inspelningar, parallellt med verksamheten i sin nystartade radiofirma.

– Jag gjorde min första inspelning på trådbandspelare 1952, det var ett bibelstudium med den norske pastorn Severin Larsen på Göteneveckan, minns Maths.

Spelade in möten

1954 köpte Maths sin första rullbandspelare och sedan har han spelat in möten, konferenser och intervjuer.- Varje konferens brukade bli omkring tjugofem band. Det blev omkring hundra band på ett år och varje band var omkring en och en halv timm.

– Kanske blir det mellan tre- och fyra tusen timmar som samlats på rullbanden under åren, säger han.

Under ett tiotal år drev Mats tillsammans med några kompanjoner företaget Ton och Reportage, Torab, där verksamheten var helt inriktad på kassettproduktion, kassettbibelskola och inspelningar från stora konferenser som Torp, Hönö och Nyhem. Maths Häggmyr har nu överlämnat allt originalmaterial från den perioden till Läsaren i Örebro och han finns med som expert när detta material ska överföras till cd. Maths berättar vad som händer med gamla band:- Man brukar räkna med att jordmagnetismen under tjugo år raderar ett ljudband till halv nivå. Samtidigt ökar bruset på bandet.

Många av de äldsta banden var tillverkade av acetatplast och de är väldigt sköra och går lätt av. Polyesterband, som kom senare, håller bättre.

Räddningsaktion

– Vi behöver sätta i gång en räddningsaktion nu, menar Maths.

– Det finns mycket frikyrkohistoria i det här materialet. Och det finns mycket välsignelse också. Förr gick jag ofta till gamla och ensamma människor, som inte kunde delta i församlingens gudstjänster. Jag märkte hur mycket det betydde för dem att få lyssna på band från möten och gudstjänster.

Fler artiklar för dig