Dagen Lokalt

Kristna montrar på New Age-mässan i Solna

Än en gång har New Age-mässan arrangerats i Solna. Än en gång har mängder av olika möjligheter att få lugn och ro i livet presenterats. Det har varit fråga om allt från Buddhabilder, små och lite större trummor, smycken, ringklockor, och mycket annat som på olika sätt ska göra att nutidsmänniskan ska finna frid, trygghet och glädje.

Som vanligt kommer många besökare för att hitta vad som skulle kunna passa just för de egna problemen. Man skulle nog kunna säga att besökarna på denna mässa är sökare. Sökare efter en inre tillfredsställelse, och en önskan att finna just det som man egentligen väntat på länge. Och naturligtvis är man beredd att betala, och rätt mycket, för att få sin egen lösning på de egna problemen.

Det var 2005 som Joel Sjöberg första gången hade monter på New Age-mässan.

Också kristna sammanslutningar har varit engagerade i mässan under åren, även om de har blivit färre med tiden. Sjöbergs kristna bokförlag har varit med i mässan sedan 2005 och att man hamnade där har en egen berättelse, och företagets ledare Joel Sjöberg berättar:

­– Jag tror det var 2005 som vi första gången åkte i väg på en New Age-mässa. Herren hade sedan länge lagt ner en längtan i mitt innersta att nå sökare med evangelium. En dag satt jag och sökta efter mässor på nätet när en man ringde. Han visste inte varför han ringde, förklarade han, men så berättade han att han blivit frälst på en New Age-mässa. Då förstod jag varför han hade ringt, som en Guds bekräftelse på att jag var inne på rätt spår.

Kristna kyrkornas intresse att vara med, verkar minska? Din reaktion?

– Under åren har det varit ett antal kyrkor som haft monter på mässorna. På mässan som nu ägde rum, hade vi den enda montern med evangelium. Med tanke på att tusentals sökare med öppna hjärtan kommer till en mässa i jakt på mening, frid och harmoni är det en stor sorg att det inte finns ett stort antal kyrkor på plats. Jag hoppas och ber att många Stockholmskyrkor ska finnas på plats under höstens mässa.

Det var ett stort intresse för Joel Sjöbergs monter på mässan.
Du och dina medarbetare jobbar ju för att få samtal med besökare, får be för besökare och flera har kommit med i församlingar. Kan du ge en lite kort berättelse om resultat under åren?

– Vi brukar få be för många människor under en mässa. Vissa människor får vi leda till tro. Vi jobbar målmedvetet med att följa upp de kontakter vi får. Efter höstens mässa har vi haft samling på Zoom eller hemma hos dem som står i vår monter. Det är fem personer från förra mässan som regelbundet kommer på dessa samlingar och till kyrkan på söndagarna.

På förra mässan och denna var det extra roligt att ha med oss Anna, som både bad för människor och vittnade om sin väg till tro under vårt föredrag på mässan. Anna och hennes väninna gav sina liv till Jesus under vårens mässa 2019. Det är mycket gott att se hur de växt i sin tro, berättar Joel.

– Man förstå att det är mycket som ska förberedas innan man startar arbetet i en mässa som denna. Likaså är det ju mycket av efterarbete?

– Före mässan handlar det mycket om praktiska förberedelser och bön. Efter två intensiva mässdagar, och möten med flera hundra människor, börjar kanske det viktigaste arbetet. Att fördjupa kontakterna med dem vi mött på mässan, och leda dem som vill vidare i tron och i den kristna gemenskapen.

Antar att du och medarbetarna kommer igen till mässan i höst. Har du tankar om någon speciell, kanske ny satsning i Solna då?

– Ja, vi ser redan fram emot nästa mässa. Vi är öppna för nya kreativa sätt att nå människor, men budskapet är det dock detsamma! Försäkrar Joel Sjöberg, från sin monter i New Age-mässan i Solna.

---

Fakta: New Age-mässan i Solna

  • Är Sveriges största alternativmässa för Kropp & Själ.
  • Mässan hålls två gånger per år, vår och höst.

---

Fler artiklar för dig