Livsstilskrönika

Har rädslan för djävulen blivit för stor i våra kyrkor?

Sebastian Stakset: De finns en risk i karismatiska miljöer att det blir ett ett osunt fokus på det mörkret och demonerna

”Gläd er inte över att andarna lyder er, utan gläd er över att era namn är upptecknade i himlen.” Den uppmaningen ger Jesus i söndagens evangelietext. Han talar till de 72 utsända som precis kommit tillbaka från sin allra första evangelisationsresa.

Men Jesus sätter också fingret på en situation som jag själv står i i dag. Något som Jesu efterföljare förmodligen stått i ända sedan han uttalade de här orden. Jesus pratar om vilket fokus som är viktigast.

Se inte på demonerna, sätt fokus på Jesus i stället

—  Sebastian Stakset

Det största fokuset ska inte ligga på de onda andarna utan på himlen, alltså på glädjen över frälsningen. Se inte på demonerna, sätt fokus på Jesus i stället. Jag märker utifrån min egen bakgrund att det här är en viktig lärdom.

När människor får se att den andliga världen är verklig finns det alltid en fara att den verkligheten börjar uppta otroligt mycket av ens fokus och energi. Jag säger inte att vi ska blunda för den andliga världen. Men vi ska heller inte fastna i ett osunt fokus på den.

Jesu inbjuder oss att fästa vår blick på honom. Det är bara Jesus som kan hela oss från trasighet, bara han som kan ge oss ett nytt hjärta och ett nytt sinne. Därför behöver vi fast och sund undervisning där Guds ord får leda oss till frihet och bryta ner felaktiga tankefästen i våra sinnen. För när du läser Guds ord med Andens hjälp så öppnar du upp en helt ny värld inom dig. Den vägen kommer att leda dig till sanningen och sanningen kommer att göra dig fri.

De finns en risk i karismatiska miljöer att det blir ett ett osunt fokus på det mörkret och demonerna och jag har sett hur en sådan teologi riskerar att göra djävulen onödigt stor. Det är sant att vi som kristna kämpar en andlig kamp, men vårt främsta fokus ska inte vara på motståndaren utan på frälsningen i Jesus. Det är bara genom ett sådant fokus som vi kan ha våra fötter på jorden och vårt hjärta i himlen.

---

Den helige Mikaels dag - Tema: Änglarna

Evangelium: Lukasevangeliet 10:17-20

De sjuttiotvå kom glada tillbaka och sade: “Herre, till och med demonerna lyder oss när vi uttalar ditt namn.” Han svarade: “Jag har sett Satan slungas ner från himlen som en blixt. Ja, jag har gett er makt att trampa på ormar och skorpioner och att stå emot fiendens hela styrka, och ingenting skall skada er. Men gläd er inte över att andarna lyder er, utan gläd er över att era namn är upptecknade i himlen.”

---

Fler artiklar för dig