Livsstilskrönika

Är det något som fördunklar din blick?

Hanna Simonsson: I mörkret blir konturerna svårare att upptäcka

I dag ska vi dela upp söndagens evangelietext och göra lite reflektionsövning till den. Vi får ju höra i texten om skatter och om ögat som är lampan och om Gud och mammon och jag tänkte att vi ska börja att fundera kring de skatter som vi har på jorden. Det kan vara materiella ting och det är sådant som både du och jag kan vara stolta och glada över att vi har och fått möjlighet att skaffa. Men om fokus handlar mer om våra materiella ting än om de andliga skatterna så tappar vi vår grund och vårt fäste. De skatter Jesus vill att vi ska samla på är ju främst handlingar som har ett evighetsvärde, kärlek, godhet, rättfärdighet.

Där vår skatt är, där kommer också vårt hjärta att vara. Den första reflektionsövningen blir därför en frågeställning: Vad värderar du mest i livet och hur påverkas ditt hjärta av de prioriteringarna du gör?

Gud vill att vi sätter honom först, hans goda och kärleksfulla vilja för oss.

Jesus beskriver ögat som kroppens lampa i bibeltexten. Synen är ju ett av våra fem viktiga sinnen där vi tar in intryck som hjärnan och för all del även hjärtat sorterar och som därmed formar oss. Är det något som fördunklar vår blick så att det blir svårare att se klart? I mörkret blir konturerna svårare att upptäcka. Evangelietexten vill hjälpa oss att vara vaksamma över vad vi släpper in i våra liv

Reflektionsövning. Skriv ner tre saker som du sett eller upplevt under dagen som gett dig klarhet och ljus. Skriv också ner tre saker som eventuellt fördunklat sinnet.

Bibeltexten talar också om att tjäna Gud eller mammon. Vad får lov att dominera och styra våra liv? Är det Gud eller är det pengar och världsliga saker? Uppenbarligen går det inte att tjäna båda samtidigt, men det betyder inte att du måste sluta med allt du gör i arbete eller på fritid. Men om det får stå först så behöver saker och ting omprioriteras. Och Gud vill att vi sätter honom först, hans goda och kärleksfulla vilja för oss. Då får vi leva i sanning och kärlek, både i relation till honom och relation till andra. Reflektionsövning: Vilka två herrar konkurrerar om ditt fokus? Bestäm det för ett konkret sätt att prioritera Gud framför andra under kommande vecka. Det kan vara genom bön, bibelläsning, att hjälpa andra eller vad Gud själv påminner dig om.

---

Sjuttonde söndagen efter trefaldighet

Tema: Rik inför Gud

Evangelietext: Matteusevangeliet 6:19-24

Samla inte skatter här på jorden, där mal och mask förstör och tjuvar bryter sig in och stjäl. Samla skatter i himlen, där varken mal eller mask förstör och inga tjuvar bryter sig in och stjäl. Ty där din skatt är, där kommer också ditt hjärta att vara. Kroppens lampa är ögat. Om ditt öga är ogrumlat får hela din kropp ljus, men om ditt öga är fördärvat blir det mörkt i hela din kropp. Om nu ljuset inom dig är mörker, hur djupt blir då inte mörkret. Ingen kan tjäna två herrar. Antingen kommer han att hata den ene och älska den andre eller att hålla fast vid den ene och inte bry sig om den andre. Ni kan inte tjäna både Gud och mammon.

Fler artiklar för dig