Livsstilskrönika

När jag åkte till bion i stället för kyrkan blev jag använd av Gud

Sebastian Stakset: Jag bekämpade känslan av religiöst tvång och såg Bad Boys med Martin Lawrence och Will Smith

När Jesus möter den döve och stumme mannen är det ett fantastiskt bevis på han okonventionella metoder. Jesus tar mannen avsides, han sticker sina fingrar i mannens öron, spottar och rör vid mannens tunga. Sedan säger han “öppna dig” och mannens öron öppnas så att han hör och hans tungan börjar tala.

Det är inte alltid de konventionella metoderna som är Guds väg. För några år sedan var jag i Örnsköldsvik och fick höra att en känd pastor var där och skulle predika. Jag fick för mig att det kanske förväntades av mig att gå till kyrkan, men egentligen ville jag gå på bio och se den senaste Bad Boys-filmen med min vän Andreas Westman.

Det var inte speciellt kristet, kanske du tänker, men det var i alla fall vad vi gjorde. Jag bekämpade känslan av religiöst tvång och såg Bad Boys med Martin Lawrence och Will Smith och skrattade och hade jätteroligt. Jag och min vän Andreas satte oss i bilen efter bion och sladdade runt på en parkeringsplats. Kom ihåg att jag är snart 40 år och han är tio år äldre, men vi hade jätteroligt och vi skrattade som barn.

Precis då får vi ett samtal. Det visar sig att en kvinna behöver hjälp och hon finns precis i närheten. När vi hoppar ut ur bilen så förstår vi att det är pastorns fru som fått hjärtproblem. Pastorn står utanför huset och väntar på ambulans. Vi springer in i lägenheten och vi lägger händerna på henne och ber. Det blir lugnt och friden lägger sig och hon får komma in i ambulansen.

Kvällen slutar dock inte här. I samma fastighet möter vi en kvinna i en annan lägenhet som just varit med om någonting väldigt jobbigt och vi får be för henne. Det blir många tårar, men också mycket glädje och kärlek.

När jag till sist kommer hem på kvällen är jag helt uppfylld av allt som hänt och jag upplever att Gud talar till mig och påminner mig om något viktigt. Att våga gå andra vägar än de som människor förväntar sig.

Jesus han använde okonventionella metoder för 2 000 år sedan och det gör han fortfarande. Jesus kan använda oss överallt. Till och med i bilen på väg från Bad Boys.

Fler artiklar för dig