Livsstilskrönika

Se på frukten innan du anförtror dig åt ledaren

Sebastian Stakset: Sätt aldrig en människa på piedestal - det handlar inte om titel eller kändisskap

Jag har en kär broder som heter Rune Borgsø och som nyligen blev pastor i Heart Stockholm, vår församling. Det är lite annorlunda att jobba i Heart - många av oss som finns med i gemenskapen och som jobbar där kommer från kriminell bakgrund, från gatan, och man kan säga att vi är lite annorlunda än om man tänker sig den gemene pingstvännen, om man säger så.

Jag sa till min broder Rune att i den här kyrkan så betyder en titel ingenting. Ingen människa kommer hit för att du ställer dig där och säger att du är pastor - något sådant kommer inte betyda någonting. Utan det som kommer att betyda mest det är vad du har gjort för människorna. Det är de erfarenheterna dessa människor har med sig. Och det är precis vad jag tänker utifrån veckans evangelietext, om rovlystna vargar och förklädda får och sådant där, att vi ska inte sätta människor på piedestal. Det har de inte förtjänat.

Lägg inte ditt liv i någons händer som du inte känner. Förstår du? Jag tänker så här, att jag känner min pastor - vi har varit med om saker tillsammans och jag har känt honom under flera år. Men det är viktigt att du inte sätter människor på piedestal bara på grund av att de har ett namn, en titel eller är kända för någonting speciellt. Det handlar om att verkligen känna en människa.

För vi söker inga supermänniskor och vi ska inte tro att våra pastorer heller är några supermänniskor.

Har du sett på den personens frukt att den är god? När du lever nära inpå människor, då kan du ge dem förtroenden. Men sedan ska vi absolut inte tro att det finns en enda människa förutom Jesus som är felfri. För det finns inga felfria människor. Men det är också där, när du har en stark relation med någon och du verkligen lärt känna en människa, som du kan uppskatta både de bra och de dåliga sidorna. För vi söker inga supermänniskor och vi ska inte tro att våra pastorer heller är några supermänniskor.

Men det var en bra hälsning som jag gav till Rune, att i den här kyrkan kommer du inte in på en titel, utan du kommer in på relation och erfarenhet. De människor du varit med, den plats du fått i deras liv, det är det förtroendet och den respekten du kommer att få. Så funkar det på gatan och så borde det funka i kyrkan också.

Himmelska Fader, jag tackar dig för alla herdar i Sverige, för alla pastorer som kämpar och sliter och ger sina liv här för fåren. Tack för alla goda män och kvinnor som ger sina liv för att hjälpa människor i det här landet. Jag välsignar dem, var och en. Tack Gud för det fantastiskt fina att få ett herdehjärta i ditt namn. Amen.

---

Åttonde söndagen efter trefaldighet - Tema: Andlig klarsyn

Gammaltestamentliga texten: Mika 3:5-8

Så säger Herren om profeterna som leder mitt folk vilse: De lovar fred och lycka bara de får något att tugga men förklarar krig mot alla som inte stoppar något i gapet på dem. Därför: Natt över er - och inga syner! Mörker - och inga spådomar! Solen skall gå ner för profeterna, dagen bli svart omkring dem. Siarna får stå med skam, spåmännen blygas, alla måste dölja skägget, ty Gud svarar inte. Men mig har Herrens ande fyllt med kraft, med rättfärdighet och mod: jag kan visa Jakob hans brott, visa Israel hans synd.

Episteltext: 1 Johannesbrevet 4:1-6

Mina kära, sätt inte tro till alla andar utan pröva om de kommer från Gud, ty många falska profeter har gått ut i världen. Så kan ni se vilken ande som är Guds: varje ande som erkänner att Jesus Kristus har kommit i mänsklig gestalt är från Gud, men den ande som förnekar Jesus är inte från Gud. Det är Antikrists ande, som ni har hört skall komma och som redan nu är i världen. Men ni, mina barn, är från Gud, och ni har besegrat de falska profeterna, ty han som är i er är större än han som är i världen. De kommer från världen, och därför talar de som världen, och världen lyssnar på dem. Men vi kommer från Gud. Den som känner Gud, han lyssnar på oss; den som inte kommer från Gud, han lyssnar inte på oss. Så kan vi skilja mellan sanningens ande och villfarelsens ande.

Evangelium: Matteusevangeliet 7:15-21

Akta er för de falska profeterna, som kommer till er förklädda till får men i sitt inre är rovlystna vargar. På deras frukt skall ni känna igen dem. Plockar man kanske druvor på törnen eller fikon på tistlar? Så bär varje gott träd bra frukt, men ett uselt träd bär dålig frukt. Ett gott träd kan inte bära dålig frukt, inte heller kan ett uselt träd bära bra frukt. Varje träd som inte bär bra frukt huggs ner och kastas i elden. På deras frukt skall ni alltså känna igen dem. Inte alla som säger ‘Herre, herre’ till mig skall komma in i himmelriket, utan bara de som gör min himmelske faders vilja.

Psaltaren: Psalm 119:30-35

Sanningens väg har jag valt, dina lagar har jag för ögonen. Jag håller mig till dina lagbud, svik mig inte, o Herre. Jag löper den väg dina bud visar, ty du har vidgat min insikt. Visa mig, Herre, dina stadgars väg, och jag skall följa den till slutet. Ge mig förstånd att lyda din lag, att hålla den helt och fullt. Led min vandring efter dina bud, den stigen går jag med glädje.

---

Fler artiklar för dig