Livsstilskrönika

Jag fick rannsaka mig innan jag tog nattvarden

Sebastian Stakset: Vi behöver ständigt rannsaka våra hjärtan, förlåta andra och själva be om förlåtelse

Häromdagen var jag på gudstjänst. En bit in i gudstjänsten skulle vi dela nattvarden och medan jag sitter där i bänken och väntar på att det ska bli min tur att gå fram och ta emot brödet och kalken så kommer en tanke till mig. Jag minns plötsligt olika situationer när jag varit frustrerad och irriterad på människor under veckan som gått. Jag kommer ihåg tillfällen då jag känt mig orättvist behandlad och upplevt att folk behandlat mig fel. Jag känner att jag fortfarande har ett agg som jag behöver lämna till Gud innan jag firar Herrens måltid.

Gud pekar på sådant vi behöver göra upp med i våra liv.

I söndagens evangelietext talar Jesus om just detta: Om du bär fram din gåva till offeraltaret och där kommer ihåg att din broder har något otalt med dig, så låt din gåva ligga framför altaret och gå först och försona dig med honom.

Så medan jag sitter där i kyrkbänken tar jag ett beslut. Jag ber Gud om förlåtelse för det jag går runt och bär på i mitt hjärta, för de felaktigheter jag själv gjort och för mina egna negativa tankar och känslor gentemot andra människor. Och samtidigt väljer jag att förlåta de människor som hade skapat de här känslorna hos mig. Den här gången fick det ta en liten stund innan jag kunde gå fram och ta emot nattvarden. Jag tror att det ofta är just så här Gud arbetar med oss. När vi befinner oss i helig närvaro så kan Gud påminna oss om de här sakerna. Han pekar på sådant vi behöver göra upp med i våra liv.

Gud vill inte att vi ska gå omkring och hata människor. Han vill inte att vi ska bära på bitterhet gentemot andra. Därför är det bra att gå på gudstjänst. Många gånger när vi sitter där på söndagen i kyrkan, så rensas de här sakerna från vårt hjärta. Vi får plocka fram det, bekänna det och sedan lämna över det till Gud. Många av oss får vi göra samma procedur många gånger, men det är precis så det kristna livet är menat att vara. Vi behöver ständigt rannsaka våra hjärtan, förlåta andra och själva be om förlåtelse till Gud och till andra människor.

Fler artiklar för dig