Livsstilskrönika

Har pengarna blivit min herre? Har saker fått en osund makt över mig?

Sebastian Stakset: Kanske har investeringen du trodde skulle ge dig glädje blivit en börda med dyra avbetalningar

Pengar kan hjälpa människor som har det svårt. Pengar kan vara en otroligt bra tjänare. Men pengar är en fruktansvärt dålig herre. Det är väldigt lätt i dag att måla in sig i ett fängelse på grund av just pengar. Våra sociala medier lockar oss ständigt med allt det här vi borde ha. Allt det där som verkar lite bättre än det vi redan har:

Nästa tröja.

Nästa hus.

Nästa trädgård.

Nästa båt.

Nästa bil.

Sökandet tar aldrig slut. Och det leder många av oss in i en ständig jakt efter alla de här prylarna. Problemet är att det materiella bara ger oss en kortvarig njutning. Man tröttnar ganska fort och sedan kommer tankarna igen. Drömmarna om nästa grej. Jag tror att Gud vill lära oss förnöjsamhet. Det handlar om är att först söka Guds rike, så kommer du att få allt det andra också.

Har pengarna blivit min herre?

Vem är egentligen min herre? Det är en viktig fråga som vi som kristna i dag behöver ställa oss. Har pengarna blivit min herre? Har de här sakerna fått en osund makt över mig? Bestämmer de över mig? Har allt det här materiella ett för stort mandat i mitt liv? Tar de min frihet?

Jag har själv hamnat där många gånger. Det är därför Bibeln lär oss om offrande. Att offra är en fantastisk sak. Kanske märker du att du blivit slav under något. Kanske är det en investering som du trodde skulle ge dig glädje, men som visade sig bli en börda med dyra avbetalningar. Att offra det inför Herren, kan ge dig en underbar frihet. Att faktiskt göra dig av med saker kan leda till en otrolig frid och glädje. Gud är en god fader, men vi ska inte söka Hans händer utan Hans hjärta.

---

Fler artiklar för dig