Livsstilskrönika

Jag har inga betyg att vifta med

Sebastian Stakset: Om du inte känner dig lika bra som andra människor runt omkring dig vill jag bara säga – välkommen i klubben

Jag har inte gått gymnasiet. Jag har ingen teologiutbildning. Jag har inga betyg att vifta med eller någonting sådant. Mina vänner och medarbetare är otroligt mycket duktigare och smartare än vad jag själv är. Kanske är det därför jag älskar det här bibelstället, som vi kan läsa om i söndagens evangelietext, så mycket. Jesus ber till Fadern och säger:

”Jag prisar dig, fader, himlens och jordens herre, för att du har dolt detta för de lärda och kloka och uppenbarat det för dem som är som barn. Ja, fader, så har du bestämt. Allt har min fader anförtrott åt mig. Och ingen känner Sonen, utom Fadern, och ingen känner Fadern, utom Sonen och den som Sonen vill uppenbara honom för.”

Du ska inte behöva vara Einstein för att följa Jesus.

Just det här med att vara som ett barn, att ha en barnslig tilltro på Gud som vårt fader, är något otroligt viktigt. Vi tror på en fader, som först och främst är god, som älskar oss, som ser oss som sina barn och som vill hjälpa oss. Och det här evangeliet, det är ingenting komplicerat. Jesus han omgav sig med enkla människor och det här är ett budskap för enkla människor. Något vi alla kan ta till oss.

Kristen tro är inte något krångligt teoretiskt system, det ska inte vara svårt att vara en kristen. Du ska inte behöva vara Einstein för att följa Jesus. Jesus väljer ut det som ser litet och misslyckat ut för världen, men han skickliggör dem som följer honom. Det är så hans vishet kan komma över dig, genom de gåvorna du får av honom. Jesus ger allt fritt som en gåva. Så om du inte känner dig lika bra som andra människor runt omkring dig vill jag bara säga välkommen i klubben. Välkommen till min vardag, så känner jag mig i princip varje dag.

Men vet du. Jag har märkt att Gud använder mig i alla fall – och det gör han med dig också. För om Gud kan använda mig, då kan han använda vem som helst.

Fler artiklar för dig