Livsstilskrönika

Det känns inte alltid, men det märks när Anden berört oss

Hanna Simonsson: Jag tror det är ett misstag när vi blandar ihop hur något känns och hur något märks.

Jag älskar när man kommer till en hemsida som heter exakt det man behöver. Till exempel dammsugarpåsar.se - perfekt, för det är ju dammsugarpåsar jag behöver! Denna veckas tema är som en sådan hemsideadress. Om det hade varit en hemsida hade namnet kanske varit hjälparen.se. Den helige Ande får detta namn av Jesus och han är och gör precis det som namnet innebär; han hjälper. Varför ger Jesus detta namn? Jo, för han vet att vi behöver hjälp.

Ibland kan det vara svårt att ta emot hjälp. Jag ser till exempel när mina syskonbarn kämpar på med något och behöver hjälp och jag kan erbjuda dem den, men så får jag ett litet envist “Jag kan själv!” tillbaka. Vi kan nog själva i mångt och mycket, men Jesus vet att vi behöver hjälp i våra liv som vi lever. Hjälp till ork, mod, tålamod, kärlek, vishet och mycket mer. Hjälparen kommer att lära oss allt och påminna oss om vad Jesus har sagt, visat och gjort, så att vi kan ge det vidare till dem vi möter.

Bland kristna sammanhang kan jag uppleva att man jämför varandras upplevelse av den helige Andes närvaro.

Vi talar ibland om hur det är att ta emot helig Ande. Bland kristna sammanhang kan jag uppleva att man jämför varandras upplevelse av den helige Andes närvaro. Hur ska det kännas med Andens hjälp och Guds närvaro? För vi pratar om det som en kännbar upplevelse. Varför står den personen bredvid mig och gråter floder? Eller varför berättade den personen om dagen, datumet och tiden när den helige Ande kom in i den personens liv, medan jag inte alls kan säga något om det för egen del, för jag har inte känt på samma vis?

Jag tror det är ett misstag när vi blandar ihop hur något känns och hur något märks. Till exempel, du har säkert lekt kurragömma. Jag gjorde det med ett av mina syskonbarn under påsk, och ett av barnen var svårt att hitta. Det visade sig att han varit i samma rum som mig hela tiden, där jag letat jättemycket. Han var i samma rum, fast det inte kändes som det för mig. Det känns inte alltid, men med den helige Andes hjälp så märks det.

Jesus säger i dagens sista vers: Och nu har jag sagt det till er innan det sker för att ni ska tro när det har skett. Det kan alltså vara så att vi märker hjälparen först i efterhand. I stunden kanske det känns härligt, eller förfärligt, men oftast känns det kanske inte alls.

Fler artiklar för dig