Livsstilskrönika

Denna dag är längre än vanligt - men framför allt en mycket bra fredag

Rickard Sundström: Långfredagen må vara sorglig, men det är framför allt en mycket bra fredag.

Det är något med fredagarna, eller hur? Känslan på frukosten är lite lättare än på måndag morgon. Duschen känns lite varmare, kaffet smakar lite godare och dörren stängs lite mjukare bakom oss på väg till jobbet en fredag. Snart helg och fredagsmys.

Det är något med fredagarna, eller hur? Men för vissa pekar det åt rakt motsatt håll. Helg och ledigt innebär världskrig i vardagsrummet. Otrygga, urspårade dygn tills ett skenbart lugn kramar tillbaka allt till vanlighet i vardagen. Det är något med fredagarna som ingen annan dag i veckan får till.

Under påskhelgen har dagarna fått namnlappar. Etiketter som dinglar runt halsarna berättar för oss att det inte är en vanlig torsdag denna gång, det är skärtorsdag. Det är inte en vanlig fredag, utan långfredag och inte heller en vanlig tipspromenadsöndag arrangerad av ortens idrottsförening, nu kommer påskdagen.

Historiskt sett har långfredagen målat allt i dystra stråk och allvarsamma nyanser. Du behöver bara backa ett par generationer för att med önskvärd tydlighet förstå varför det var en lång fredag. Du fick nämligen inte göra något över huvud taget. Inte nog med att det inte fanns en enda app uppfunnen eller digital förströelse tillgänglig. Du fick inte ens höja en sax för att dela ett papper. Pojk- och flickrummen stod stilla. Det var långfredag.

Syftet var att skapa tyngd åt eftertanken och allvaret. Att det finns anledningar i Jesus utdragna lidande och död till att tona ner volymen. Att ställa sig inför ögonblicket när Jesus skriker “Min Gud, min Gud…varför har du övergivit mig?” och fundera över hur detta angår mig.

På engelska heter inte långfredagen Long Friday, utan Good Friday. Bra fredag. Lite typiskt Gud. När vi pumpar upp högteknologin till månen för att åstadkomma något, tar Gud två grovhuggna träbjälkar och säger allt som någonsin behöver sägas. Det är så Gud möjliggör ett slut på våra spiraler av omänsklig och självutplånande jämförelse och ändlös jakt på bekräftelse. Kors och spiksår, en ändhållplats för skulden vi bär och skammen som tär. Det är en lång fredag. Jesus hänger på korset. Det är en bra fredag.

I Korintierbrevet i Bibeln står det: “Gud var i Kristus och försonade världen med sig själv”. Påsken är Guds demonstration av segrande, utgivande, försonande kärlek. Skaparens pappakram av upprättelse och tröst. En inbjudan till en väntande fest som redan startat.

Ett annat läsvärt bibelord under påsken står i Lukasevangeliet: “Fader, förlåt dem, för de vet inte vad de gör”. Jesus egna ord som med tidlöshet ropar till vårt försvar när vi i vår okunskap åsamkar oss själva och andra så mycket ont. Jesus visar Guds hjärta för oss på korset. Att förlåtelse är möjlig, en väg upp ur skyttegravarna. Både de fysiska och dem vi grävt i våra hjärtan.

“Så älskade Gud världen att han gav den sin ende son, för att alla dem som tror på honom inte ska gå under utan ha evigt liv.” Du är älskad. Tro på Jesus. Vänd tillbaka hem. Lev.

Det är en bra fredag under påsken, för söndagen kommer. Livet vann, hans namn är Jesus! Påskens mål inte är målade ägg och ugnsbakad hel laxsida. Påsk är bättre än så. Fredagen är lite längre än vanligt, men framför allt bra. En mycket bra fredag.

Fler artiklar för dig