Livsstilskrönika

Min fru kunde se på mina ögon när återfallet var på väg

Sebastian Stakset: Den stora konfrontationen mellan ljus och mörker blev synlig i mitt liv när min fru valde att följa Jesus och jag valde att stanna i mörkret.

Min fru, Isabella kunde se på mig när återfallet var på väg. Hon beskrev hur jag satt i soffan, men plötsligt blev okontaktbar och så kom ett mörker in i mina ögon som hon inte kunde nå. Hennes beskrivning av det var att jag var som robotstyrd.

Vi bodde i en tvårumslägenhet och om jag var i sovrummet så höll hon till i vardagsrummet

Det här var ju ett vanligt liv för mig innan jag började be och innan jag blev frälst. Då var det bara det här mörka livet jag kände till. Den stora konfrontationen mellan ljus och mörker blev synlig i mitt liv när min fru valde att följa Jesus och jag valde att stanna i mörkret. Då kunde vi inte vistas i samma rum. Vi bodde i en tvårumslägenhet och om jag var i sovrummet så höll hon till i vardagsrummet.

För ljus och mörker är inte kompatibla. Jag är tacksam att jag gick in i en kyrka som hade en vakenhet inför den andliga verkligheten. Mina chilenska pastorer ropade till Jesus som kastade ut det här mörkret ur mig. Jag fick befrielse många gånger, men problemet var att jag gick tillbaka eftersom jag inte hade den här personliga relationen till Jesus.

Jag hade inte tagit det slutgiltiga beslutet att verkligen följa Jesus. Jag gick på två vägar samtidigt. Och om man försöker att gå på två vägar samtidigt så kommer man ingenstans. Men när jag frågade Jesus vad jag behövde göra för att bli fri, upplevde jag hur han svarade “lämna allt och följ mig.”

För mig var det en nödvändighet att lämna allt för att kunna följa Jesus. Jag kunde liksom inte ta med mig pistoler och skottsäkra västar. Jag kunde inte ta med mig kokain och våld. Jag kunde inte ta med mig kriminalitet in i den vägen som Jesus ville att jag skulle vandra.

Så när jag tog beslutet att följa så gjorde han mig verkligen fri. Det står i Bibeln att “den sonen gör fri. Han blir verkligen fri.” Men säger Jesus också i veckans evangelietext att vi behöver städa våra hus och vi behöver göra det kontinuerligt.

I tolvstegsprogrammet är det en förutsättning för att behålla sin nykterhet och sitt nya liv att man fortsätter att ge vidare av det man lärt sig och fått med sig. Så behöver vi också tänka. Vi behöver välja att leva i ödmjukhet och ge vidare det vi fått som gåva.

Och om du har blivit fri – så lek inte med elden. Gå inte tillbaka till ditt gamla liv. För det finns ingenting där som är värt att ha. Kom ihåg att Satan har inga partners. Han har bara slavar. Gå till Jesus i stället. Han kommer göra dig fri.

---


Fler artiklar för dig