Livsstilskrönika

Många har sex redan på första dejten

Alf B Svensson: Dejtingapparna påverkar vår moral och vårt beteende

Att hitta någon att älska är inte lätt. Tusentals singlar har velat få hjälp av experterna i tv-programmet Gift vid första ögonkastet. Men de flesta par som experterna parat ihop har sedan skilt sig. 800 000 har också varit varit inne på en av alla dejtingappar. Mer än 40 procent har träffat sin nuvarande partner där. Dejtingapparna är en fantastisk möjlighet. Men vi måste också diskutera hur de påverkar vår människosyn, vår moral och vårt beteende.

Vi är som en vara på en marknad, där vi värderar oss själva efter hur många matchningar vi får. Vi värderar också andra efter hur snygga och attraktiva de verkar vara vid en första anblick. Män vill ha fysiskt attraktiva kvinnor. Kvinnor vill ha snälla, omtänksamma och ärliga män. Helst vill vi bli ihop med någon med hög status. Men då är risken stor att vi blir dumpade, eftersom tiotaggaren och drömkvinnan ofta byter partner. Saknar vi en viss egenskap hos den andre går vi snabbt vidare till en ny. Vissa dejtar flera samtidigt. Vi är lätt utbytbara och blir ofta ghostade, personen slutar att höra av sig. Detta kan knäcka en redan dålig självkänsla. Vi lär oss inte heller att skapa djupa relationer och att hantera konflikter. Därför utvecklas vi inte lika mycket när vi dejtar många olika som i en hållbar relation, där vi måste ta tag i våra mindre goda sidor.

Helst vill vi bli ihop med någon med hög status. Men då är risken stor att vi blir dumpade

—  Alf B Svensson ger råd om hur man finner den rätte

Dejtingapparna påverkar också vår moral och vårt beteende. Vi har fler korta och ytliga relationer och har sex med betydligt fler. Eller som en kvinna sa: ”Man måste hångla med många grodor innan man hittar en prins”. Många har sex redan första dejten, tjugo procent har det första veckan.

Hur får man då en relation som varar? En sak som är bra att tänka på är att det inte är det som vi attraheras av som gör att relationen håller. Ofta attraheras vi av utsidan, men sen betyder insidan mest. En stark karaktär betyder mer än en stark karisma om ni ska få en relation som håller. Kolla därför om den du dejtar har goda värderingar och en bra karaktär. Undvik supercharmiga män, som behandlar dig som en prinsessa och vill att ni snabbt ska flytta ihop eller gifta er. Risken är stor att en sådan man också är kontrollerande. I värsta fall kan du fastna i en destruktiv relation.

Ni måste inte ha samma personlighet. Det betyder mer att ni är omtänksamma, har tålamod och är bra på att hantera konflikter. Men också att ni har har samma värderingar och några gemensamma intressen. Den största utmaningen är inte att hitta någon att älska. Det är att älska den du hittar. Det har jag och min fru nu tränat på i 56 år och är nu riktigt bra på det.

Fler artiklar för dig