Livsstilskrönika

Så stor, så stark är vår Gud

“Första Johannesbrevet är tydligt: Ni har besegrat ondskan.”

Hoppsan. Igen skriver Markus om orena andar. Det vimlar av demoner i Markus evangelium. Oftast låtsas vi inte om det, hoppar över det eller förklarar att man inte visste hur sjukdomar funkade på den tiden. Men ändå. Finns onda andar? På hela min pastorsutbildning sas ingenting om dem. Ändå dyker de envist upp i våra biblar, särskilt hos Markus. Vad gör vi med det?

Vi kan inte uttala oss tvärsäkert. Kanske bör vi ändå inte vara tysta och helt överlåta åt tv och annan media att tala om andar? Försiktigt vill jag försöka skriva något om detta - pröva det du läser.

Finns det andra makter än Gud? Bibelns svar är ett självklart ja. Ondskan finns. I Efesierbrevet 6 står det att vi kämpar mot ondskans andemakter. Men bibeln är självklar i övertygelsen att Gud är mäktigare och starkare. “De onda andarna tror på Gud och bävar” (Jakobs brev 2). Jesus besegrade och avväpnade dem på korset, men tills Jesus kommer tillbaka finns de ändå. De onda makterna försöker ständigt rubba oss, vill få oss att ge upp om oss själva och om Gud. De vill splittra oss, få oss att hålla fast vid oförrätter, göra dåliga val. Men Guds ande är starkare. När vi ber vi om Andens ledning så leder Anden oss.

Skulle någon säga att den är besatt: börja med ett varsamt samtal. Mänsklig omsorg och böner räcker ofta längre än vi tror.

Det där med att bli besatt då? Kan man bli det nu också? Sorgligt många övergrepp och maktmissbruk har glaserats med tal om demoner och utdrivningar. Här behöver vi vara oerhört varsamma. Till de allra flesta av oss vill jag säga: Vi ska inte överskatta vår andlighet och ge oss in i detta. Skulle någon säga att den är besatt: börja med ett varsamt samtal. Mänsklig omsorg och böner räcker ofta längre än vi tror. Om vi ändå upplever att en ond ande påverkar någon, då ska vi uttala namnet Jesus. Vi behöver varken skrika det eller skaka om någon - det finns tillräcklig makt i namnet Jesus.

En vän var tidigare häxa. När hon levde i det ockulta upplevde hon andar som genom beväpnade människor nästan tog hennes liv. Varje gång ropade hon då - utan att själv tro - JESUS! Och andarna/förövarna försvann. Var inte rädd. Jesus är Segraren. Besegra det onda med det goda, som det står i Romarbrevet 12: 21. Godheten är också en makt, Guds makt. Välj godhet och framför allt: överodla inte ditt intresse för det onda. Odla din vänskap med Jesus.

En annan vän var besatt av en ond ande och den fick henne att göra riktigt dåliga saker. Hon hatade sitt liv och sig själv. När hon stod på en bergstopp för att kasta sig ned och dö kom ett milt regn. Det regnade bara precis över henne. Flyttade hon sig följde regnet med. Hon upplevde hur Guds ömsinta regn tvättade henne ren från allt. Istället för att störta mot döden gick hon ned för berget med ett nytt liv som gåva. Hon berättade för pastorn, som frågade hur dags detta hänt. Vid just den timmen hade pastorn bett om befrielse för min vän. Så stor, så stark är vår Gud.

Första Johannesbrevet är tydligt: Ni har besegrat ondskan. Han som är i oss är större än världens makter. Var inte rädd.


Lyssna på Veckans bibelkrönika

---

Apostladagens texter - Tema: Sänd mig

Gammaltestamentlig text: Jeremia 1:4-10

Herrens ord kom till mig: Innan jag formade dig i moderlivetutvalde jag dig, innan du kom ut ur modersskötet gav jag dig ett heligt uppdrag: att vara profet för folken. Men jag svarade: “Nej, Herre, min Gud, jag duger inte till att tala — jag är för ung!” Då sade Herren till mig: Säg inte att du är för ung utan gå dit jag sänder dig och säg det jag befaller dig! Låt dem inte skrämma dig, ty jag är med dig och jag skall rädda dig, säger Herren. Och Herren sträckte ut handen, rörde vid min mun och sade: Jag lägger mina ord i din mun. I dag ger jag dig makt över folk och riken. Du skall rycka upp och vräka omkull, förstöra och bryta ner, bygga upp och plantera.

Lägerbilder.

Episteltext: Romarbrevet 16:1-7

Jag vill lägga ett gott ord för vår syster Foibe, som tjänar församlingen i Kenchreai. Ta emot henne i Herren på ett sätt som anstår de heliga. Hjälp henne med allt hon kan begära av er. Hon har själv varit ett stöd för många, också för mig. Hälsa Prisca och Aquila, mina medarbetare i Kristus Jesus. De har vågat livet för mig, och inte bara jag utan alla hednakristna församlingar tackar dem. Hälsa också församlingen som möts i deras hus. Hälsa min käre Epainetos, Asiens första gåva till Kristus. Hälsa Maria, som har arbetat mycket för er. Hälsa Andronikos och Junias, mina stamfränder och medfångar; de är högt ansedda som apostlar och har bekänt sig till Kristus före mig.

Evangelium: Markus 3:7-19

Jesus drog sig undan mot sjön tillsammans med sina lärjungar. En massa människor från Galileen följde med, men också från Judeen, Jerusalem och Idumeen och från andra sidan Jordan och från trakten kring Tyros och Sidon kom människor i massor till honom när de hörde talas om allt han gjorde. Han sade åt sina lärjungar att ha en båt till reds, så att han slapp bli trängd av folkmassan. Han hade botat många, och nu kom alla som led av någon plåga och trängde sig på honom för att få röra vid honom. Och när de orena andarna såg honom föll de ner för honom och ropade: “Du är Guds son.” Men han förbjöd dem strängt att avslöja vem han var. Sedan gick han upp på berget och kallade till sig några som han hade utvalt, och de kom till honom. Han utsåg tolv som skulle följa honom och som han skulle skicka ut att predika och ha makt att driva ut demonerna. Och de tolv han utsåg var: Simon, som han gav namnet Petrus, Sebedaios son Jakob och Jakobs bror Johannes, vilka han gav namnet Boanerges, det vill säga Åskans söner, vidare Andreas, Filippos, Bartolomaios, Matteus, Tomas, Alfaios son Jakob, Taddaios, Simon Kananaios och Judas Iskariot, han som förrådde honom.

båt

Psaltaren: Psalm 40:6-12

Stora är de ting du har gjort, dina under, Herre, min Gud, och dina planer med oss. Ingen kan mäta sig med dig. Jag vill tala och berätta om dem, men de är fler än jag kan räkna. Slaktoffer och matoffer önskar du inte, du har lärt mig att lyssna. Brännoffer och syndoffer begär du inte, därför säger jag: Jag är här. I bokrullen står vad jag skall göra. Gärna gör jag din vilja, min Gud, jag har din lag i mitt hjärta. Jag bär bud om din trofasta hjälptill den stora tempelskaran. Jag håller inte tillbaka mina ord, det vet du, Herre. Jag tiger inte om din hjälp, att du är trofast och räddar förkunnar jag. Jag döljer inte din godhet och trohet för den stora tempelskaran. Du, Herre, håller inte tillbakadin barmhärtighet mot mig, din godhet och din trohetskall alltid bevara mig.

---

Fler artiklar för dig