Livsstilskrönika

Känner du igen gåvor som kommer från himlen?

Att tacka Gud för det man gillar är varken oandligt eller ytligt - det ger det andliga större räckvidd och djup, skriver Mattias Sennehed

Har du någon gång suttit i en ring och blivit uppmanad att dela något personligt? Det är en fin möjlighet att lära känna varandra, men ibland är det svårt att veta var man ska lägga ribban. Man vill ju gärna vara på samma våglängd som övriga i gruppen. En gång när jag mötte en grupp pastorer misslyckades jag dock helt med det.

Någon föreslog att vi skulle ta ett varv på temat ”Vad gör dig mest tacksam till Gud just nu?” och snart delades glädjeämnen om stora dopförrättningar, nysvenskar som blivit kristna och ett mirakulöst tillfrisknande. När turen kom till mig berättade jag att jag var väldigt tacksam för discgolf. Glädjen över denna sport kändes inte riktigt så religiöst djupsinnig som det som de andra tog upp – men det var vad som kom till mig och som var sant just då.

Jag har spelat discgolf i nästan 30 år nu och älskar det. Men vid det tillfället skämdes jag nästan lite över att jag var så upptagen av min hobby och kände mig ytlig jämfört med de andra. Jag har dock beslutat mig för att försöka vara ärlig, särskilt i kyrkan, så det blev mitt bidrag till rundan.

Jag har dock beslutat mig för att försöka vara ärlig, särskilt i kyrkan.

—  Mattias Sennehed

En kort tid senare läste jag ett stycke i Nya testamentet som jag läst många gånger förr, Jakobsbrevet kapitel 1. Sammanhanget är dramatiskt, det handlar om synd som leder till död och där finns flera starka formuleringar. Men den här gången var det några andra ord som stod ut. Jakob skriver: ”Allt det goda vi får, varje fullkomlig gåva, kommer från ovan” (Jak. 1:17). Helt plötsligt handlade även Bibeln om discgolf! För om det är något gott så är det ytterst en gåva från Gud. Och om det är en gåva från Gud är det ju rimligt att också tacka Gud. Det är varken oandligt eller ytligt utan ger i stället det andliga större räckvidd och djup.

För ett antal år sedan blev det populärt att tala om kärleksspråk när det gäller relationer makar emellan. Men vår Fader i himlen kan alla kärleksspråk, och ett av dem är att ge gåvor. Vad skänker Gud för gåvor till dig? Känner du igen dem som komna från himlen? Tackar du Gud för dem?

Den här insikten inspirerade mig att arrangera den numera årliga tillställningen DISCiples invitational. Det är en discgolftävling med särskild inbjudan till alla som arbetar i kyrkan. En måndag i maj slöt ett fyrtiotal upp för att kämpa om titeln som årets ”Plastor och DISCiple”. Det blev en tävling i fullkomlig glädje och med stor beundran tog te(e) ologerna del av varandras gripande utkast.

Kom ihåg min vän: Allt det goda du får, varje fullkomlig gåva, kommer från ovan!

Fler artiklar för dig