Livsstilskrönika

Vet ni hur många unga ledare som går på knäna eftersom de inte vet hur man delegerar ansvar?

Josefine Arenius: Ingen hade gett mig redskapen och jag visste inte vart jag kunde leta

Vad kan egentligen dina barns ledare? Ibland brukar jag roa mig med att titta igenom programmet på konferenser och ledarskolor för ungdomsledare. Det brukar vara en massa bra teman på undervisningen. Som ”hur vinner vi unga för Kristus?”, ”hur får vi andlig tillväxt?” och ”hur kommunicerar vi tron i dag”. Det är bra på alla vis. Men vet ni vad som inte brukar undervisas? ”Hur leder man unga?.”

När jag ser bakåt på min resa så inser jag att det har sett likadant ut länge. Som 24-åring ledde jag ett av Sveriges största ungdomsevent inom kyrkan – Frizonfestivalen. Vi hade tusentals besökare och upp emot 500 medarbetare som jag ansvarade för. Jag hade inte en enda timme av ledarskapsundervisning i kroppen, men mängder av timmar med ovanstående ämnen.

Just då hjälpte de mig inte alls. Jag var en rätt kass ledare mina första år som ledare för unga om man ska vara ärlig. Jag hade helt enkelt ingen aning om hur man gjorde. Ingen hade gett mig redskapen och jag visste inte vart jag kunde leta.

Hör mig rätt. Jag vill på intet vis slänga ut undervisningen om det kristna lärjungaskapet från våra ledarkurser. Snarare tror jag att vi behöver återvända till bibelstudierna och annat som är djupt essentiellt för den kristna ledaren. Men vi måste inse att ledaregenskaper och verktyg för att leda inte är något man får av sig själv, på något magiskt vis. Ibland har jag – i mötet med unga ledare – gått igenom grundläggande saker som hur en grupp fungerar, hur man ger och tar kritik, hur man hanterar konflikter. Jag har talat med dem om hur man delegerar, för vet ni hur många unga ledare som går på knäna eftersom de inte vet hur man ger bort ansvar?

Våra ungdomsledare möter i dag tonåringar som sliter med sin psykiska hälsa.

—  Josefine Arenius

Gång på gång läser jag om hur vi vill rusta unga och ge en god grund för vår framtid. En av hörnstenarna då kan vara att ge ledarna omkring våra unga verktyg för hur de ska möta dem de ska leda. Vi kan inte nöja oss med att bara ge dem varför, vi måste också ge dem hur. Våra ungdomsledare möter i dag tonåringar som sliter med sin psykiska hälsa, med sitt självförtroende, med utanförskap och med minoritetsstress. Att ge dem verktyg för att leda mitt i allt det kan inte, och får inte, ställas emot att ge dem bibliska kunskaper och att lotsa dem in i lärjungaskap.

Om vi tror så mycket som vi säger på nästa generation – då är det också hög tid att vi börjar ta deras ledare på allvar.

Fler artiklar för dig