Livsstilskrönika

Låt inte linjedomarens hjässa störa ditt fokus

David Fiske: Är det Jesus som är i mitt blickfång eller är det bara mina egna förväntningar på honom?

Under pandemin fick alla ställa om. Fotbollslag spelade för tomma läktare och fansen fick nöja sig med att följa favoritlagen hemifrån. Den skotska andradivisionen började experimentera med AI-kameror för att erbjuda en så bra sportupplevelse som möjligt. Kamerorna programmerades att följa bollens rörelser över planen, men i en match mellan Inverness och Ayr United gick något fel. Kameran följde i stället en linjedomares kala hjässa, som tydligen påminde så mycket om fotbollens form att kamerans dator tog fel. Supportrarna missade det mesta av matchen och det avgörande målet kunde de bara ana högt uppe i det högra hörnet. Jag sympatiserar djupt med den stackars linjedomaren som ofrivilligt hamnade i fokus, kanske för att jag själv närmar mig hans frisyr med stormsteg.

Det är inte bara AI-tekniken som riskerar att missa det viktigaste och fokusera på något som är snarlikt. Ända sedan Edens lustgård har vi människor lurats bort från Livets Gud och ställt in vårt hjärtas fokus på fel punkt. Utmaningen består och vi behöver hela tiden kontrollera att det är bollen vi följer med blicken och inte linjedomarens hårlösa huvud. Är det Jesus som är i mitt blickfång eller är det bara mina egna förväntningar på honom?

Det är Jesus vi behöver ta del av, inte bara hans goda livsvisdom eller barmhärtiga hjälp.

Jesus beskriver inte sina mirakler som manna från himmelen eller menar att hans undervisning är det bröd som mättar på djupet. Jesus riktar strålkastaren mot vem han är och inte det han gör när han talar om sig själv som livets bröd. Det är Jesus vi behöver ta del av, inte bara hans goda livsvisdom eller barmhärtiga hjälp. I dag är bröddisken fylld av olika sorter, smaker och former, men bara ett bröd mättar på djupet. Bara ett bröd saknar bäst före-datum. Bara för ett bröd är tillsatser och extra kryddor helt onödiga: Jesus Kristus.

Psaltartexten avslöjar vilka Gud vill mätta; de hungriga och törstiga från öster, väster, norr och söder. Guds kärleksfulla blick skådar åt alla håll och söker efter oss alla som gått vilse. “Han lät dem finna den rätta vägen”, konstaterar psalmisten. Jesus sträcker ut sina armar, välkomnar oss och säger: “Jag är livets bröd”, “den som äter av det brödet ska leva i evighet”.

Jesus är inte en liten men god aptitretare på en interreligiös tapasbjudning, han är livets bröd som mättar i evighet. Inte ens mannat från Gud under Moses ledarskap kan mäta sig med Jesus. Låt ingen störa ditt fokus på Jesus, inte ens en medelålders linjedomare.


Lyssna på podcasten Veckans bibelkrönika

---

Midfastosöndagens texter - Tema: Livets bröd

Gammaltestamentliga texten: Ordspråksboken 9:1-6

Visheten har byggt sig ett hus, hon har huggit ut sina sju pelare. Hon har ställt till med slakt, blandat vinet och dukat bordet. Hon har sänt ut sina tjänsteflickor att ropa från höjderna i staden: ”Du som är okunnig — kom!” Till de oförståndiga säger hon: ”Kom! Ät mitt bröd och drick vinet jag har blandat. Överge enfalden så får ni leva, följ förståndets väg.”

Episteltext: Första Korinthierbrevet 10:1-6

Jag vill att ni skall ha kunskap om detta, bröder: våra fäder hade alla molnet över sig och gick alla genom havet. Alla blev de döpta i molnet och i havet till gemenskap med Mose. Alla åt de samma andliga mat, och alla drack de samma andliga dryck, de drack ur en andlig klippa som följde dem, och den klippan var Kristus. Men de flesta av dem fann inte nåd inför Gud utan blev liggande döda i öknen. Allt detta är exempel som säger oss att vi inte skall ha begär till det onda, som de hade.

Evangelium: Johannesevangeliet 6:48-59

Jag är livets bröd. Era fäder åt mannat i öknen och de dog. Men brödet som kommer ner från himlen är sådant att den som äter av det inte skall dö. Jag är det levande brödet, som har kommit ner från himlen. Den som äter av det brödet skall leva i evighet. Brödet jag skall ge är mitt kött, jag ger det för att världen skall leva.” Judarna började då tvista med varandra om hur han kunde ge dem sitt kött att äta.

Jesus svarade: “Sannerligen, jag säger er: om ni inte äter Människosonens kött och dricker hans blod äger ni inte livet. Den som äter mitt kött och dricker mitt blod har evigt liv, och jag skall låta honom uppstå på den sista dagen. Ty mitt kött är verklig föda, och mitt blod är verklig dryck. Den som äter mitt kött och dricker mitt blod förblir i mig och jag i honom. Liksom den levande Fadern har sänt mig och jag lever genom Fadern, skall också den som äter mig leva genom mig. Detta är brödet som har kommit ner från himlen, ett annat bröd än det som fäderna åt. De dog, men den som äter detta bröd skall leva i evighet.” Detta sade han när han undervisade i synagogan i Kafarnaum.

Psaltaren: Psalm 107:1-9

Tacka Herren, ty han är god, evigt varar hans nåd. Så skall de befriade säga, de som Herren befriat ur nöden och som han har hämtat hem från alla länder, från öster och väster, norr och söder. Några gick vilse i öde öknar, de fann ingen väg till bebodda städer. De var hungriga och törstiga, och deras krafter sinade. Då ropade de till Herren i sin nöd, och han räddade dem ur deras trångmål. Han lät dem finna den rätta vägen till en stad där människor bodde. De skall tacka Herren för hans godhet, hans underbara gärningar mot människor. Han ger de törstande att dricka och mättar de hungriga med allt gott.

---

Fler artiklar för dig