Det är okej att vara otrogen. Träffar du någon som också vill ha ett sexuellt äventyr, ska du passa på för det händer inte så ofta. Har ni det bra tillsammans är det bättre att vara otrogen än att skiljas. Det skriver Vesna Prekopic i en uppmärksammad artikel i DN den 29 januari. I en krönika i SvD den 11 febr skriver också Ann Heberlein att det är omoraliskt att kräva att den man älskar också ska vara trogen, eftersom man inte kan äga en annan människas kropp. Hon tycker också det bättre att ge varandra frihet att ha sex med andra om man annars trivs ihop. Vi kan både äta kakan och ha den kvar.
Jag tror inte att det Vesna Prekopic och Ann Heberlein skriver plötsligt får många att tycka att otrohet är helt okej. Det stora problemet är i stället att så många som 25 procent någon gång har varit otrogna, trots att de tycker att det är helt fel. Jag har därför fått hjälpa en hel del kristna par, även ledare och pastorer, att hitta tillbaka till varandra. För männen har det ofta handlat om sex, medan det för kvinnorna mer handlat om att få den uppmärksamhet de saknat.
Här är därför några råd så att inte du också gör något, du sen kanske ångrar resten av livet:
- För det första: Du är inte så stark som du tror. Otrohet börjar ofta med kontakter på sociala medier. Mitt råd är därför – sätt stopp redan där. Börjar ni umgås så fördjupas er relation varje gång ni träffas. När ni väl hamnat i säng går det inte att sätta stopp. Då drabbas de flesta män och även en del kvinnor av hjärnsläpp. Lusten tar över och förnuftet kopplas bort.
- För det andra: Varje gång du öppnar dig mer för någon annan än vad du öppnar dig för din man eller fru så tar du en risk. Även om du inte har en tanke på att vara otrogen. Du tar också en risk om du berättar om problem du har i ditt eget äktenskap, eftersom du då får mer förståelse än du får av din partner.
- För det tredje: Attraheras du starkt av någon, känslomässigt eller sexuellt, ska du erkänna det, både för dig själv och för din partner. Sedan ska du bryta all kontakt. Många säger inget eftersom man inte vill såra eller oroa sin partner. Men enligt forskarna är detta det överlägset bästa att förbygga otrohet. Har du redan varit otrogen är det bättre att du erkänner det, än att det kommer fram på något annat sätt. Därmed inte sagt att du alltid ska göra det. Du själv mår kanske bättre, men din partner kommer att må mycket sämre. Men får du frågan ska du inte ljuga. Kommer det sedan fram att du ljugit, är det mycket svårt att bygga upp en ny tillit. Lögnerna är ofta värre än otroheten.
[ Därför förekommer otrohet även när man vet att det är fel ]