David Fiske

Jesus pr-konsult skulle ha svettats kraftigt vid det laget

David Fiske om varför Jesus väljer att inte upprepa brödundret, och ignorerar folkets hajp

En pojkes blygsamma matlåda blir startpunkten för matundret vid Tiberiasjöns strand. När Jesus tillåts använda och välsigna det enkla händer det stora. Maten räcker till tusentals och Jesus blir veckans stora snackis. Alla vill vara nära Jesus, som i sin tur inte verkar lockas av stora skaror av fans. I stället för att upprepa det mirakel som skapat hajpen börjar Jesus lägga ut texten om vem han är och vad det innebär att följa honom.

Om Jesus haft en PR-konsult hade denne börjat svettats kraftigt och uppgivet lagt huvudet i sina händer och suckat djupt. Men Jesus förstår att folket inte kommer till honom för att de är sugna på efterföljelse utan på efterrätt. Jesus längtan att ge det viktigaste går före folkets önskan om gratis lunch.

Folket menar att Jesus undervisning är outhärdlig och evangelisten konstaterar att många drar sig undan och lämnar Jesus. För Jesus är sanningen viktigare än att bli uppskattad. Men inte vilken sanning som helst, utan sanningen om honom.

Jesus förstår att folket inte kommer till honom för att de är sugna på efterföljelse utan på efterrätt.

I Johannes sjätte kapitel sätter han ljuset på sig själv; han är livets bröd och det levande ordet. Guds ord beskrivs senare i Bibeln som skarpare än ett tveeggat svärd och vassare än allt, och blottlägger verkligheten. Guds ord är annorlunda, de är skapande och fulla av liv. När Gud sa: “Varde ljus” besegrades ögonblickligen mörkret i hela universum. Mina ord måste följas upp av handling, men Guds ord är handling. När Gud säger något händer något, varje gång.

Skaran kring Jesus minskar i snabb takt och folkhavet förvandlas till en liten pöl av besvikelse. Kärntruppen är kvar och Jesus ser på dem. Är hans blick vädjande eller anklagande? Bär hans röst spår av uppgivenhet, ilska eller trots? VI vet inte vad Jesus kände inom sig men vi vet stämningen i gruppen. När Jesus frågar om även de, hans trognaste vänner, ska lämna honom, ser lärjungarna tillbaka på åren med Jesus och reagerar instinktivt: “Herre, till vem skulle vi gå?”

De vet att de vill vara kvar trots tappet i opinionssiffrorna. Det fanns ingen annan än Jesus för lärjungarna, annat är det för oss. Det har aldrig funnits fler att gå till än i dag. Miljontals gurus, mästare, visa kvinnor och män, influensers, ideologier, religioner och lösningar på livets alla utmaningar, finns bara en knapptryckning bort. Och med tanken att kunden alltid har rätt, byter vi gärna upp oss till en bättre Herre som passar våra behov. Det lärjungarna upptäckt gör valet enkelt; Jesus har det eviga livets ord och de blir kvar. Ibland är det den största troshandlingen; att stanna kvar.

---

Sexagesima - Tema: Det levande ordet

Gammaltestamentliga texten: Jeremia 23:23-29

Är jag bara Gud på nära håll, säger Herren, och inte Gud långt borta? Kan någon gömma sig så väl att inte jag ser honom? säger Herren. Uppfyller inte jag både himmel och jord? säger Herren. Jag har hört vad profeterna säger, de som profeterar lögn i mitt namn: “Jag har haft en dröm, en dröm, en dröm!” Är det jag som verkar i de profeter som profeterar lögn och predikar sina egna bedrägliga påfund? Med de drömmar de berättar för varandra tänker de få mitt folk att glömma mitt namn, så som deras fäder glömde mitt namn för Baal. Den profet som har haft en dröm, han berättar en dröm, men den som har fått ta emot mitt ord, han förkunnar verkligen mitt ord. Det är skillnad på halm och säd, säger Herren. Är inte mitt ord som en eld, säger Herren, en slägga som krossar klippan?

Episteltext: Hebreerbrevet 4:12-13

Ty Guds ord är levande och verksamt. Det är skarpare än något tveeggat svärd och tränger så djupt att det skiljer själ och ande, led och märg och blottlägger hjärtats uppsåt och tankar. Ingenting kan döljas för honom, allt skapat ligger naket och blottat för hans öga. Och inför honom är det vi skall avlägga räkenskap.

Evangelium: Johannesevangeliet 6:60-69

Många av hans lärjungar som hörde honom tala sade: “Det är outhärdligt, det han säger. Vem står ut med att höra på honom?” Jesus, som genast förstod att lärjungarna förargade sig över hans ord, sade till dem: “Får det här er att vackla? Hur blir det då om ni får se Människosonen stiga upp dit där han var förut? Det är anden som ger liv, köttet är till ingen hjälp. De ord jag har talat till er är ande och liv. Men det är några av er som inte tror.” Jesus visste ju från början vilka som inte trodde och vem som skulle förråda honom. Och han fortsatte: “Det var därför jag sade er att ingen kan komma till mig om han inte får det som gåva av Fadern.” Då drog sig många av hans lärjungar tillbaka och ville inte längre följa med honom. Jesus sade till de tolv: “Inte vill väl ni också gå er väg?” Simon Petrus svarade: “Herre, till vem skulle vi gå? Du har det eviga livets ord, och vi tror och vi förstår att du är Guds helige.”

Psaltaren: Psalm 33:4-9

Herrens ord är att lita på, han handlar alltid trofast. Rätt och rättfärdighet älskar han, Herrens kärlek fyller hela jorden. Genom Herrens ord blev himlen till och rymdens här på hans befallning. Som i en lägel samlade han havet och lade djupens vatten i säkert förvar. Må hela jorden bäva inför Herren, alla som bor där frukta honom. Han talade och allt blev till, han befallde och det skedde.

---

Lyssna på podcasten här

Fler artiklar för dig