Livsstilskrönika

68 000 kommenterade min debattartikel om genus

Alf B Svensson: Vi måste stå för det som vi tror är rätt - även om det ligger utanför åsiktskorridoren

Vi lär så länge vi lever. Därför har jag aldrig haft så mycket livserfarenhet och varit så klok nu. Problemet är bara att komma ihåg allt vad livet lärt mig. Men här är några saker. Allt överflöd nu under julen har än en gång påmint mig om att det bästa i livet faktiskt är gratis – kärlek och vänskap och att man behövs och har en uppgift.

Som tonåring ville jag bli ihop med en snygg tjej. Nu har jag och min fru varit gifta i 55 år och hon är fortfarande lika vacker. Jag blev förälskad i utsidan, men sedan har livet lärt mig att insidan är mycket viktigare. Därför är jag förvånad över alla som ständigt lägger upp nya profilbilder på sociala medier för att få veta hur snygga de är. Men kanske är det den enda bekräftelse de får. I så fall är det så sorgligt.

En del saker har jag lärt mig först sent i livet. Jag önskar att jag tidigare hade insett att det viktigaste är att jag och Kerstin har det bra tillsammans. Inte att vi alltid tycker och vill samma saker. Hon växte upp fattigt som pastorsbarn i Pingst och trodde att hon gifte sig rikt, men upptäckte att hon gift sig med en ekonomisk smålänning. Jag går aldrig in i en affär, om jag inte behöver en viss sak. När hon ser en klädaffär går hon in för att se om det är något hon behöver. Men det är inte längre ett problem. Inte heller att hon nu har sex garderober och jag har två.

Ibland hjälper det inte med all livserfarenhet, eftersom känslohjärnan reagerar snabbare än förnuftshjärnan. När jag är irriterad kan den trigga mig att reagera spontant och känslomässigt. Först senare säger förnuftshjärnan att det inte var speciellt smart. Men då är det redan för sent. Jag har sagt och gjort något jag ångrar.

Livet har också lärt mig att ska du och jag kunna göra skillnad, måste vi våga stå för det vi tror är rätt – även om det ibland ligger utanför den smala åsiktskorridoren. När jag för några år sedan ansåg att de som hördes i debatten om genus använde sig av falska nyheter, kunde jag inte vara tyst. Många försökte då tysta mig. Men inte med en saklig debatt utan med den billiga strategin att försöka skjuta budbäraren. Men det var lika effektivt som att försöka släcka en brand med bensin.

Den debattartikel jag skrev i Aftonbladet med rubriken ”Sluta försöka göra barn könsneutrala” var fortfarande 2020 den näst mest delade tidningsartikeln någonsin på Facebook i Sverige. 550 000 hade då reagerat på den och 68 000 kommenterat den. Så vi kan alla göra skillnad – du på ditt sätt och jag på mitt.


Vi kan alla göra skillnad - du på ditt sätt och jag på mitt.

—  Alf B Svensson om lärdomen efter sin debattartikel om genusfrågan i tidningen Aftonbladet
Fler artiklar för dig