Livsstilskrönika

Vad innebär det att göra något i “Jesu namn”?

Daniel Ringdahl om den trygghet som finns i namnet Jesus - att det är större än vi kanske anar

Gott slut, och gott nytt år, kära läsare – i Jesu namn!

Tänk vilken förmån det är att få börja och sluta ett år i Jesu namn. Det är inte så ofta jag reflekterar över vad det betyder att göra något “i Jesu namn”, men vid närmare eftertanke ligger det något väldigt personligt och vackert över att få använda någon annans namn.

Jag har en vän som de senaste åren har haft problem med att någon har skickat dåliga, elaka meddelanden till människor i hans namn, och det är ju en väldigt obehaglig upplevelse. Om jag ska “börja med dig, i ditt heliga namn”, som vi sjunger om Frälsaren i en nyårspsalm (Sv Ps 196:2), måste jag ju vara noga med att använda Jesu namn på ett sätt som hedrar honom. Och när jag gör det - vilken trygghet det blir!

För vem är det egentligen vi firar i jul och vad är det som är så speciellt med honom? En ängel sa till Josef att han skulle ge gossen namnet Jesus, “ty han skall frälsa sitt folk från deras synder” (Matt. 1:21). Namnet sammanfattar barnets identitet och uppdrag. Krubban och korset hör oskiljaktigt samman, och det är vad både episteln och evangeliet på nyårsdagen talar om. Det finns förlåtelse för alla synder genom tro på Jesu namn!

Det finns förlåtelse för alla synder genom tro på Jesu namn!

Kan man börja året på ett bättre sätt än i visshet om att det gångna årets alla synder och brister är förlåtna av Gud och inte längre kan fördöma mig? Hans förlåtelse ger mod att ta sig an det nya året, för “varje morgon är den ny” – nåden och barmhärtigheten, som den gammaltestamentliga texten talar om. Då kan jag med förtröstan ta mig an det nya året, för mina dagar är inneslutna i Guds barmhärtighet. Jesu namn står där som en garant för att nåden överskyler synden, när vi tar vår tillflykt till Frälsaren Jesus.

Psaltarpsalmen påminner oss om Guds barns trygghet under vår himmelske Fars beskydd. “Han sover aldrig, han vakar ständigt.” Tänk att få gå in i det nya året med den vissheten. Vi vet ju ingenting om de kommande månaderna. Ska de ge kors och plåga, eller lycka och välgång? Ska konflikter och oro eskalera eller kommer världsläget att lugna ner sig? Kommer vi få fira ännu en jul och nyår 2023, eller blir detta vårt sista? Hur ska vi veta! Men “Herren skall bevara dig i livets alla skiften, nu och för evigt.”

Barnet som vi firar i jul kommer i påsk att triumfera på korset över allt ont. Genom sin död och uppståndelse utplånar han synden och förlåter oss alla våra skulder, precis som hans namn säger. Det betyder också att när vi börjar det nya året i Jesu namn, och sedan lever i det var dag, då har vi seger över djävul och värld och död, mitt i all nöd och sorg – för Jesus har vunnit den segern! Han har fått “det namn som står över alla andra namn, för att alla knän skall böjas för Jesu namn, i himlen, på jorden och under jorden” (Fil. 2:9-10).

Giv, o Jesus, fröjd och lycka.

Ett nytt år går åter in.

Skulle krav och kors mig trycka,

låt din vilja dock bli min.

Tag mig själv och allt jag har,

Frälsare i ditt förvar.

Giv oss alla, folk och kyrka,

ny välsignelse och styrka. (Sv. Ps. 194:1)

---

Nyårsdagen - Tema: I Jesu namn

Gammaltestamentliga texten: Klagovisorna 3:22-26

Men Herrens nåd tar inte slut, hans barmhärtighet upphör aldrig. Varje morgon är den ny —stor är din trofasthet. Min andel är Herren, det vet jag, därför hoppas jag på honom. Herren är god mot den som kommer till honom, mot den som sätter sin lit till honom. Det är gott att hoppas i stillhet på hjälp från Herren.

Episteltext: Apostlagärningarna 10:42-43

Han gav oss uppdraget att förkunna för folket och vittna om att han är den som Gud har bestämt till att döma levande och döda. Om honom vittnar alla profeterna att var och en som tror på honom får syndernas förlåtelse genom hans namn.”

Evangelium: Johannesevangeliet 2:23-25

Medan han var i Jerusalem under påskhögtiden kom många till tro på hans namn när de såg de tecken han gjorde. Men själv anförtrodde sig Jesus inte åt dem, eftersom han kände dem alla och inte behövde höra någon vittna om människan. Han visste av sig själv vad som fanns i människan.

Psaltaren: Psalm 121:1-8

En vallfartssång. Hjälpen kommer från Herren, som har gjort himmel och jord. Han låter inte din fot slinta, han vakar ständigt över dina steg. Han sover aldrig, han vakar ständigt, han som beskyddar Israel. Herren bevarar dig, i hans skugga får du vandra, han går vid din sida. Solen skall inte skada dig om dagen, inte månen om natten. Herren bevarar dig från allt ont, från allt som hotar ditt liv. Herren skall bevara dig i livets alla skiften, nu och för evigt.

---

Fler artiklar för dig