Livsstilskrönika

Jämställdhet räcker inte i ett äktenskap - vi måste också underordna oss varandra

Alf B Svensson: Visst är det lätt att väja för vissa delar av Bibeln

När Martin Modeus nyligen blev ärkebiskop, fick han i tv-gudstjänsten några goda råd. Det råd jag minns bäst kom inte från någon kyrklig representant utan från Dagens Nyheters kulturchef Björn Wiman. Han sa att “vi som kyrka måste våga använda ord som många fnissar åt, tycker är löjliga och omöjliga att använda – ord som ondska, skuld, nåd och barmhärtighet.” Wimans ord fick mig att fundera. Visst är det lätt att väja för vissa delar av Bibeln. Det finns bibelord som nästan väcker beröringsskräck i mig. Men tänk om tuggmotståndet som Bibeln kan erbjuda också gömmer hemligheter som vi behöver?

Ska vi få ett lyckligt äktenskap räcker inte jämställdhet. Vi måste också underordna oss varandra.

—  Alf B Svensson

Jag har ofta undervisat om samlevnad i kristna sammanhang. Men jag har sällat talat om att det i skapelseberättelsen står att Gud skapade kvinnan som en hjälp åt mannen. Man vill ju inte bli anklagad för att vilja bevara de gamla könsrollerna. Trots att det i grundtexten inte betyder hjälpreda utan en som är motsatsen till mannen och som kompletterar honom.

Kanske skulle vi faktiskt behöva ha två tankar i huvudet samtidigt. Både säga att Gud skapat oss jämlika, men olika – inte som kopior utan som komplement till varandra. Och samtidigt inse att om vi ska bli den Gud tänkt att vi ska vara, måste män ibland utveckla egenskaper som är mer kvinnliga. Och kvinnor måste ibland utveckla mer manliga egenskaper.

Ett annat bibelord som vi undviker är det om att vi ska underordna oss varandra. Vi pratar hellre om att vara jämställda. Men ska vi få ett lyckligt äktenskap räcker inte jämställdhet. Vi måste också underordna oss varandra. Försöka möta varandras behov och önskningar och inte bara kräva att vi ska få det vi vill ha. Som nygift var jag mån om att det var jämställt. Vi delade lika på allt och fick lika mycket som vi gav. Sen insåg vi båda att älska är att ibland ge mer än vi får tillbaka. När jag har varit trött och inte mått bra har Kerstin ställt upp för mig. När hon inte mått bra har jag försökt ställa upp för henne.

Vi män får ytterligare två utmaningar i Efesierbrevet 5. Vi ska älska vår hustru som Kristus har älskat oss. Alltså villkorslöst. Vi ska också uppmuntra vår hustru att växa och utvecklas. Även om det innebär att hustrun växer om oss.

Vi undervisar helst inte om att vi “blir ett” i Guds ögon när vi har sex med någon och vad det innebär. Inte heller att det i 1 Korinthierbrevet 7 finns en samtyckeslag. Att när vi har sex bestämmer kvinnorna vad vi får göra – och vice versa. Där står också att vi är skyldiga att göra vad vi kan för att båda ska njuta. Om vi följer Björn Wimans råd och vågar lyfta fram vad Bibeln säger, får vi fler lyckliga äktenskap och färre uppslitande skilsmässor också i våra församlingar.

Fler artiklar för dig