Livsstilskrönika

Änglarna är verkliga och behövs även om jag inte vet varför

David Fiske: Med tanke på alla mina turer till akuten på grund av skador och olyckor så hör min skyddsängel nog inte till toppskiktet.

När kvällen kom under min barndom kom min mamma och nattade mig och avslutade ofta med bönen “Det går en ängel kring vårt hus, han bär på två förgyllda ljus. Han bär boken i sin hand, nu somnar vi i Jesu namn. Amen”. Trots den goda bönen hade jag många kvällar samma invändning: Hur kan ängeln hålla i två ljus och en bok samtidigt? Har ängeln tre händer? Att det skulle kunna röra sig om en ljushållare med två ljus var tydligen en för komplicerad tanke för en liten pojke.

När jag tänker på änglarna som skyddar oss kommer jag på att jag aldrig talat om det för mina barn. Eller använt mammas bön. Vad jag vet har jag aldrig predikat om änglar och när jag skyddats mot fara har jag aldrig tänkt att en ängel har kommit till min hjälp. Samtidigt är Bibelns berättelser fyllda av änglar.

Jesus ord om “dessa små” och “deras änglar” i söndagens evangelietext har ibland tolkats som att varje barn har en personlig skyddsängel. Detta blir en tröstande tanke som bekräftas när ett barn överlever en svår sjukdom eller mirakulöst går oskadd ur en olycka. Men vad leder denna förväntan till när ett barn inte klarar sig? Är inte alla skyddsänglar lika duktiga? Med tanke på alla mina turer till akuten som barn på grund av skador och olyckor hör min skyddsängel i så fall inte till toppskiktet.

Jag är alltså i gott sällskap; Petrus hade inte heller full koll på det här med änglarna, även när han fick deras hjälp.

Jag blir tröstad av Petrus dramatiska möte med sin ängel i Apostlagärningarna 12. Vad “hans ängel” betyder är oklart. Klart är att Petrus inte förstod att räddningsaktionen från fängelset var på riktigt. Petrus trodde allt var en syn. Det tog tid innan Petrus förstod att han blivit fri och vad som hade hänt. Jag är alltså i gott sällskap; Petrus hade inte heller full koll på det här med änglarna, även när han fick deras hjälp.

I Uppenbarelseboken och i andra texter beskrivs änglarna upptagna av ett kosmiskt krig mot ondskan. Änglarna är verkliga och behövs, även om jag inte vet riktigt varför. När änglarna besöker mänskligheten är det för att hjälpa och vägleda. Ibland är det hela folket som ska ledas eller hela världen som ska räddas. Ibland är det som för Petrus; en människa som behöver hjälp. Detta är en vacker tanke. För Gud är det inte mindre viktigt att befria en person som att rädda oss alla.

Nej, jag har fortfarande inte kommit ända fram när det gäller änglarna, det enda jag vet; det är att nåden räcker. Vem som förmedlar nåden - en ängel, Helig Ande eller Gud Fader själv - det spelar faktiskt ingen roll. Någon har gått runt mitt hus, Någon vakar över dig och mig. Och jag tror att denne Någon är mycket större än en ängel.

---

Veckans bibeltexter - Tema: Änglarna

Gammaltestamentliga texten: Daniel 10:15-19

Medan han talade så till mig stod jag stum, med nerböjt ansikte. Något som tycktes vara en människohand rörde då vid mina läppar. Jag öppnade munnen och sade till honom som stod där mitt emot mig: “Herre, synen var så plågsam att jag inte har någon styrka kvar. Hur skulle jag, din ödmjuke tjänare, kunna tala med en sådan som du? Mina krafter är slut och jag kan inte längre andas.” Han som såg ut som en människa rörde ännu en gång vid mig och gav mig styrka. ”Var inte rädd, du högt älskade”, sade han, “allt skall gå väl. Var stark, var stark!” När han talade med mig blev jag frimodigare och sade: “Tala, herre, nu har du styrkt mig.”

Episteltext: Uppenbarelseboken 12:7-12

Och det blev en strid i himlen: Mikael och hans änglar gav sig i strid med draken. Och draken och hans änglar stred, men han övermannades och det fanns inte mer någon plats för dem i himlen. Och han, den stora draken, ormen från urtiden, han som kallas Djävul och Satan, han som förför hela världen, han störtades ner på jorden och hans änglar störtades ner med honom. Och jag hörde en stark röst i himlen säga: “Nu finns frälsningen och kraften och riket hos vår Gud och makten hos hans smorde. Ty våra bröders anklagare har störtats ner, han som anklagade dem inför vår Gud både dag och natt. De har besegrat honom genom Lammets blod och genom sitt vittnesbörds ord. De älskade inte sitt liv mer än att de kunde gå i döden. Jubla därför, ni himlar och ni som bor i dem. Men ve över jorden och havet: djävulen har stigit ner till er, och hans raseri är stort, ty han vet att hans tid är kort.”

Evangelietext: Matteus18:7-10

Ve dig, värld, med dina förförelser. Förförelserna måste ju komma, men ve den människa genom vilken de kommer. Om din hand eller din fot förleder dig, så hugg av den och kasta den ifrån dig. Det är bättre för dig att gå in i livet stympad eller ofärdig än att kastas i den eviga elden med händer och fötter i behåll. Om ditt öga förleder dig, så riv ut det och kasta det ifrån dig. Det är bättre för dig att gå in i livet enögd än att kastas i helvetets eld med båda ögonen i behåll. Se till att ni inte föraktar någon enda av dessa små. Jag säger er att deras änglar i himlen alltid ser min himmelske faders ansikte.

Psaltaren: Psalm 103:19-22

Herren har rest sin tron i himlen, allt är underlagt hans välde. Lova Herren, ni hans änglar, starka hjältar, som gör vad han befallt! Lova Herren, hela hans härskara, ni som tjänar honom och gör hans vilja! Lova Herren, alla hans verk, överallt i hans välde! Lova Herren, min själ!

---

Fler artiklar för dig