Livsstil

Dagens pappor sätter barnet i centrum mer än tidigare

Hur är man en bra pappa, och hur har papparollen förändrats? Peter Kempe, familjepedagog i Svenska kyrkan och ledare för “Pappis”, gästar podden Dagens föräldrar i en pappaspecial.

Det viktigaste för en pappa är att vara ”good enough” för sitt barn. Det menar Peter Kempe, familjepedagog i Örebro. Han har i många år lett verksamheten ”Pappis” som är en öppen förskola för pappor och barn.
– Det är bra när pappor är lite ”laid back”, men ändå visar att de finns där, säger han.

”Pappis” i Olaus Petri församling öppnade redan 2001 och sedan dess har tusentals föräldralediga pappor mötts där med sina barn. Peter Kempe är en av eldsjälarna och den som ansvarat för verksamheten i många år. I 21 år har han på olika sätt jobbat med pappor och barn, och han kan se hur papparollen förändrats över tid.

– Från att det tidigare varit mer fokus på att antingen vara en ”hitta-på”-pappa som tar med barnen på aktiviteter och ut i världen, eller att vara ”gränssättar”-pappan som är den som ska tala barnet till rätta, så har rollen i dag nyanserats, menar Peter Kempe.

– I dag är det mer fokus på att ha barnet i centrum, vilket gör att de olika spänningarna som kan finnas kring könsmönster löses upp. Det blir mer fokus på barnets behov än på vilken sorts förälder jag är. Jag har velat styra verksamheten ”Pappis” åt det hållet redan från början – det är på barnet som fokuset ska ligga.

Mindre skillnader

Han hänvisar till forskning som visar att utvecklingen gått mer åt det hållet: att pappan blivit mer omhändertagande och ser till sitt barns bästa. En utveckling Peter Kempe tycker är mycket positiv.

– Men jag kan oroas över hur papparollen påverkas av allt det som händer i omvärlden nu, med krigsretoriken som handlar om att rusta upp och försvara. Födelsetalen har ju sjunkit och man oroas över att det ska fortsätta. Kanske finns det en risk att omsorgspappan hotas eftersom det inte längre finns samma utrymme?

Olika reformer har bidragit till att pappan fått en självklar och mer jämställd plats i dag, menar Peter Kempe och nämner några statliga förändringar som fört utvecklingen åt det hållet: Den moderna föräldraförsäkringen som kom 1974 och ersatte moderskapspenningen var ett stort kliv, menar han, så även den reserverade pappamånaden som infördes 1995. Den andra månaden infördes 2002 och den tredje kom 2016.

– De här reformerna där man plussat på en månad i taget i syfte att få pappan att bli mer delaktig i barnets liv tycker jag har lyckats, och Försäkringskassan fortsätter jobba på det här. Man vill att pappan ska vara mer omsorgsgivande och att mamman ska komma ut snabbare i arbetslivet.

Peter Kempe, familjepedagog i Svenska kyrkan Örebro, gästar podden Dagens föräldrar.

Du har själv två barn, numera 24 och 27 år gamla. Vilken slags pappa har du varit?

– Jag har försökt vara nära mina barn, gett dem ömhet och närhet. Jag har varit intresserad av vad de gjort och följt med dem på mycket saker. Kanske har jag varit lite överbeskyddande, en hönspappa. Det har jag nog i så fall med mig från relationen till min mamma som var den mest centrala på den tiden. Pappa var den som tog med oss ut på olika grejer och skjutsade oss till idrott och sådant.

Bra nog som förälder

Även om Peter Kempe tydligt kan se hur skillnaderna mellan mammarollen och papparollen minskat, finns det ändå vissa skillnader, om man generaliserar. En pappa är generellt mer ”laid back” och låter oftare barnet gå iväg och upptäcka själv, medan mamman i högre utsträckning följer med och upptäcker tillsammans med barnet, till exempel.

en man med ett barn

Oavsett om man är mamma eller pappa så är det allra viktigaste att vara ”good enough” menar Peter Kempe. Ett uttryck han lånat från barnläkaren och psykoanalytikern Donald Winnicott som talade om ”good enough parenting” istället för att måla upp omöjliga ideal.

– Det handlar om att som förälder tillgodose barnets grundläggande behov. De behöver få tröst, hjälp och empati när de är ängsliga eller rädda, men också den lilla knuffen att ge sig ut igen: ”Jo, häng på din kompis, det klarar du”.

– De får komma in i cirkeln av trygghet och får sedan gå ut igen och utforska världen. Då tillgodoses behoven tillräckligt bra.

Lyssna på podden

---

Fakta: Dagens föräldrar

  • Podcast från tidningen Dagen med fokus på föräldraskap.
  • I varje avsnitt intervjuar podduon Joel Höglund och Josefin Lilja en gäst på ett specifikt ämne, som skärmtid, förlossning eller barns känslor.
  • Podden utkommer varje onsdag.
  • Dagens föräldrar finns på Spotify och även på dagen.se/podd

---

Fler artiklar för dig