För de flesta föräldrar är barnets födelse en av livets största händelser. Efter 25 år som barnmorska kan Maria Hedström, chefsbarnmorska på Södertälje sjukhus, konstatera att hon aldrig blir blasé inför att förlösa. Hon brukar även be till Gud medan hon jobbar.
Ett av alla dråpliga minnen som Maria Hedström har efter många år som barnmorska handlar om hennes kollega som bad en man klippa navelsträngen. Han hade kommit in med en kvinna som såg ut att kunna föda när som helst och fick order om att följa med in på förlossningsrummet. Förlossningen gick snabbt och när det så blev dags att klippa av navelsträngen vände sig barnmorskan till mannen: Nu skulle pappan få i uppgift att klippa!
– Men då kom det fram att han inte alls var pappan, utan bara taxichauffören som följt med kvinnan in, berättar Maria Hedström och skrattar.
– Denna berättelse är helt sann!
Är alltid i bön under förlossningarna
I 25 år har hon jobbat som barnmorska och är numera chef för BB och förlossning på Södertälje sjukhus. Hon är gift, har tre barn och tillhör Korskyrkan i Stockholm. Att vara barnmorska är en av hennes grundidentiteter och hon ser det som ett kall.
– Varje gång jag kommer in för att undersöka och jag får känna barnets huvud – och vet att jag är den första som tar på barnet som legat skyddat i sin mammas mage – det är oerhört speciellt. Och när barnet föds och tar sitt första andetag och får möta sina föräldrar – det är fantastiskt!

I de allra flesta fall går en förlossning väl, men det är skört, det är mycket som står på spel. I denna sköra linje mellan liv och död finns Marias kristna tro som en grundbult och något att luta sig mot.
– Det är fantastiskt att ha en tro på en som skapat livet och som är alltings ursprung. Jag ber alltid när jag jobbar, när jag förlöser.
För även om det oftast går väl så finns det en tuff baksida med arbetet som barnmorska och det är de gånger det inte gör det. Maria Hedström ägnar mycket av sin tid som chef med att arbeta med dessa frågor, hur hon kan ta hand om sin personal på bästa sätt.
– Det kan också vara att det händer saker under födseln som gör att man börjar tvivla på om man gjort det man kunnat. Vi har ett gediget program och rutiner för hur vi tar hand om våra medarbetare.

Fler trygghetsskapande åtgärder i dag
På senare år har det skett en del förändringar vad gäller förlossningar, berättar Maria Hedström. Dels har de blivande föräldrarna ofta fler önskemål om vad de vill ta med och hur rummet ska se ut för att upplevelsen ska optimeras. Det är till exempel inte helt ovanligt att man tar med tavlor med affirmerande ord som man vill ska hänga på väggarna, eller spellistor med särskild musik, eller dofter.
– Även vi som jobbar försöker använda dylika saker i större utsträckning än tidigare, som en projicerande stjärnhimmel eller batteridrivna ljus till exempel. Så länge det bidrar till att man känner sig trygg är det bara bra.
– Men ibland får vi vänligt förklara var grejerna kan stå för att inte vara i vägen. Och vi försöker uppmuntra den person som är med, oftast pappan, att först och främst finnas där som ett stöd för den som föder, så att den inte försvinner bakom en kamera.

Oroande när tilliten minskar
En annan, mer oroande trend, som Maria tydligt ser är att fler kommer in med föreställningar om vad personalen får och inte får göra. Det handlar om okunskap, men också om bristande tillit – något som kan få förödande konsekvenser, enligt Maria Hedström.
– Barnmorskor har alltid legat i topp bland de yrkesgrupper som människor har högst förtroende för – synen har varit att barnmorskan är min bästa vän när jag ska föda. Men synen på auktoriteter håller generellt på att förändras, och då åker vi med. En bristande tillit som är svår för oss att hantera.
Vad kan det vara som ni inte ”får” göra för den som föder?
– Det kan handla om att förlossningen inte ska störas; man har en föreställning om att kroppen kan föda bara den inte störs och att förlossningar som går fel beror på klåfingrig personal.
– Det är ett ganska nytt fenomen och något vi pratar mycket om, för det kan vara så att det händer allvarliga saker för att vi inte får göra vårt jobb.
Jag kan fascineras (...) att å ena sidan så menar man att könet är en social konstruktion, å andra sidan ska könet lyftas fram på ett stort gender reveal event.
— Maria Hedström.
Event vid avslöjande av kön
Ultraljudet är en annan sak som har förändrats en hel del på senare tid. Från att ha varit ett tillfälle för föräldrarna att få veta huruvida barnet är friskt, eller om det finns risker, till att få ett allt större fokus på vilket kön barnet har. Maria menar att det är väldigt vanligt i dag att barnmorskan ska lämna över en hemlig lapp där barnets kön står nedskrivet, som i sin tur överlämnas till en partybutik som säljer ”Gender reveal-boxar”.
– Jag kan tycka att det blir lite fel fokus, även om jag förstår att det blir mer verkligt, särskilt för den som inte bär barnet. Men för oss är det en allvarlig stund som kräver stort fokus. Hjärtat är inte större än en hasselnöt och vi ska se om det har fyra kamrar, om blodkärlen går in och ut som de ska, om hjärnan utvecklas.
– Jag kan också fascineras över dubbelheten i samhället, att å ena sidan så menar man att könet är en social konstruktion och inget att lägga vikt vid, å den andra ska det lyftas fram på ett stort event.

Hur tycker du att pappan, respektive mamman, kan förbereda sig på bästa sätt inför den första förlossningen?
– Pappan, eller den som är med, har en otroligt viktig uppgift att skapa trygghet för den som föder, och att vara språkrör, advokat och stöd. Var så närvarande du kan!
– För mamman skulle jag säga att en kombination av att läsa på och att öva sig i tillit är det bästa. Vill man skriva ett förlossningsbrev att ta med sig så bör det vara personligt och utgå från saker som hur man vill bli bemött när man har ont, om det finns saker som är bra för personalen att känna till och så vidare.
– Men kan man lita på sin egen kropp och på personalen, och bara flyta med så är det fantastiskt.
---
Fakta: Dagens föräldrar
- Poddcast från tidningen Dagen med fokus på föräldraskap.
- I varje avsnitt intervjuar podduon Joel Höglund och Josefin Lilja en gäst på ett specifikt ämne, som skärmtid, förlossning eller barns känslor.
- Podden utkommer varje onsdag.
- Dagens föräldrar finns på Spotify och även på dagen.se/podd
---