Livsstil

”Gud är styrkan för mina bästa vänner här i Sydafrika”

Tidigare S-ledaren Håkan Juholt i podden Dagens människa om livet som ambassadör och kampen för att inte fastna i bitterhet

Håkan Juholt vet att han kommer bli ihågkommen som partiledaren som försvann, men det har inte knäckt hans vilja att kämpa för det goda. I dag är han försonad med Gud och brinner för anständighet och för att få människor att komma samman. En bra start är att lägga in sill tillsammans.

Sill och folklighet, fiasko och comeback. Det är lätt att vara nyfiken på Håkan Juholt. När han försvann ur politiken och rampljuset, bortsjasad efter ett hårt mediedrev, verkade han oerhört ensam. Men så tio år senare dök han upp igen i TV-rutan, i Tom Alandhs dokumentär Partiledaren som klev ut ur kylan. Här mötte vi en annan bild av Håkan Juholt. En folkkär ambassadör som bjöd hem alla till sig för att äta sill.

En måndag runt lunch, när vårsolen skiner som bäst i Sverige, kopplar vi upp Håkan Juholt för ett samtal från hans arbetsplats i Sydafrikas huvudstad Pretoria.

Han är just nu inne på det femte året på sin post i Sydafrika. När det vänliga ansiktet med den signifikanta mustaschen stabiliserat sig på skärmen börjar vi samtala om vad en ambassadör egentligen ägnar sig åt under en arbetsdag.

– Efter den här intervjun ska jag medverka i ett möte med Business Sweden och prata om hur vi kan få bistånd och handel att jobba närmre varandra. Sedan ska jag träffa den litauiske ambassadören och prata om relationen mellan Ukraina och Sydafrika.

Jag vill gärna stödja allt det goda som görs i Guds namn.

—  Håkan Juholt


Bär på besvikelsen

Håkan Juholt är väl medveten om att historieböckerna för alltid kommer minnas honom som partiledarens som knappt hann tillträda innan han blev avsatt. Året var 2011 när Håkan Juholt valdes till Socialdemokraternas partiordförande. Tio månader senare avgick han efter en massiv kritikstorm. En del av kritiken gällde hans politik, men den största stormen gällde hyresbidraget han tagit emot för sin lägenhet i Stockholm.

I dag ifrågasätter Håkan Juholt själv om det verkligen var rätt av honom att avgå.

– Två dagar efter min avgång fick jag ett brev från Riksdagsförvaltningen där det stod att jag inte gjort något fel vad gäller hyresbidraget. Jag skulle förstås ha åkt till Riksdagsförvaltningen direkt när kritiken kom.

För resten av sitt liv kommer Håkan Juholt att fundera över hur det hade blivit om saker varit annorlunda.

– Vad hade det hade blivit med socialdemokratin om jag med mina värderingar och med min dagordning hade fått fortsätta fram till valet? Jag har lärt mig att man ska tro mer på sig själv. Man behöver inte erkänna fel man inte har gjort, säger han.

Att mannen på andra sidan skärmen bär på mycket besvikelse är tydligt. Krisen innebar inte bara att han förlorade sitt jobb. Håkan Juholt kände sig också sviken av sina partikamrater.

Håkan Juholt minns natten då han, för att slippa kameror och journalister, bestämde sig för att smyga sig upp på sitt arbetsrum på riksdagskansliet för att packa ihop. Det som mötte honom i arbetsrummet har etsat sig fast i minnet.

– Någon hade redan lagt alla mina saker i en låda. Längst upp på lådan låg en lapp med numret till en psykolog, säger han.

För Håkan Juholt är det fortfarande obegripligt att man inte visade honom större, personlig omsorg än så.

– Det var ingen människa som mötte mig. I stället hade någon, som förmodligen brukade demonstrera för solidaritet i första majtågen, valt att skriva en lapp.

Skrev brev till presidenterna

Ändå är det lång ifrån en bruten man som möter oss från kontoret i Pretoria. Håkan Juholt utstrålar livsglädje och självförtroende. En sak som var viktig för honom i processen att komma tillbaka var förmågan att skilja mellan sin titel och sitt värde som människa. I dag är han också stolt över att han lyckades gå vidare och skriva det andra kapitlet om sig själv.

– Jag stannade inte vid att bli en bitter, avsatt partiledare. Tolv år senare har jag varit en hyfsat framgångsrik ambassadör i två länder. Hur många andra före detta partiledare står på er gästlista till tidningen Dagens podd, undrar han och skrattar.

Vi konstaterar att några andra föredettingar har varit med i Dagens podcast – Alf Svensson till exempel.

– Ja, ja, men Alf Svensson är en klass för sig, slår Håkan Juholt fast.

Tron på demokratin har alltid varit stark för Håkan Juholt. Som tonåring skrev han brev till både Rysslands och USA:s presidenter för att påverka dem till att nedrusta i stället för att upprusta.

– Jag är fostrad i en miljö där politik är det möjligas konst. Om demokratin förvaltas rätt och får blomma ut, då finns det inga gränser. Det har varit mitt ideal livet igenom.

Gästades av Bill och Hillary

Något annat som Håkan Juholt gärna återkommer till är vikten av att föra respektfulla möten med varandra och ordet anständighet. Detta var något han diskuterade med Bill och Hillary Clinton när de nyligen besökte honom i Pretoria.

– Vi pratade om vad det innebär att vara en anständig människa i relation till andra år 2025. Det tycker jag att USA:s nuvarande president ska ta sig en funderare på.

Som ambassadör är hans uppdrag att bygga relationer och få andra länder att vilja samarbeta med Sverige, förklarar Håkan Juholt.

– Just nu är det viktigare än någonsin eftersom auktoritära länder som Kina, Ryssland och Iran är på frammarsch här i Afrika.

Övertygad silldiplomat

Ett viktigt hjälpmedel när Håkan Juholt bygger relationer med människor i sitt jobb är sillen. Det var under sin tidigare postering, som ambassadör på Island, som han utvecklade det han kommit att kalla för silldiplomati.

– När jag kom till Island insåg jag att Sveriges kulturella och kulinariska band till Island var sill. Så jag började bjuda alla på sill. Sedan tog jag det ett steg till.

Håkan Juholt kom på att han kunde låta gästerna vara med och laga sillen också. Han började bjuda hem gästerna till sig och tog fram sin farmor Gunhilds receptbok. Sedan lade de in femminuterssill. Medan fisken stod och drog ägde själv mötet rum. Därefter fick gästerna äta sin egen sill.

Silldiplomatin på Island var så lyckad att Håkan Juholt fortsatte med den även i Sydafrika. Bland annat fick paret Clinton smaka ambassadörens skärgårdssill.

– Nyligen lade jag också in sill tillsammans med Sydafrikas vice försvarsminister. Jag hade kunnat ta med mina gäster på den finaste restaurangen i Pretoria, men dit går de redan fyra gånger i veckan. Att sitta hemma hos en ambassadör och äta sill man lagt in själv är något annat. Det är som att dela brödet.

Talet om sill i nattvardstermer för oss in på frågorna om tro. Håkan Juholt beskriver sitt förhållande till kyrkan och tron som ”under utveckling”.

– Jag är för tråkig för att tro på Gud. Men jag vill gärna stödja allt det goda som görs i Guds namn. Både hemma i Sverige och här i Sydafrika. I en tid när samhällsgemenskapen luckras upp och vi saknar tilltro till våra politiska ledare blir det som görs i religiösa samfund och kristna församlingar ännu viktigare. Jag tror på gemenskap, anständighet och ansvar för varandra.

Hur har du det med Gud i dag?

– I dag är jag försonad med Gud. Olika grupper har genom historien velat använda Guds namn för egna intressen och det avskyr jag. Samtidig vet jag att Gud är styrkan för mina bästa vänner här i Sydafrika. De får sin kraft genom det Gud förmedlar till dem. Vi kan inte bortse från Guds inflytande. Därför vill jag stärka dem som finner kraft för det goda i sin tro på Gud.

Vill inte ligga på sofflocket

I sommar avslutar Håkan Juholt sin tjänst som ambassadör i Pretoria. Vad han ska göra sen är inte helt klart, men att ligga på sofflocket och läsa Kronblom är inte hans grej, som han själv säger. Han har två barnbarn och när han tänker på dem skärps känslan av ansvar för att kämpa för en bättre värld.

– Jag vilja använda den tid jag har kvar att leva för att stärka goda krafter som vill något annat med samhällsutvecklingen än den vi ser i dag. Goda krafter som jobbar för att vi ska ha mer sammanhållning och mindre klyftor, mer gemenskap och mindre isolering. Jag vill få ihop oss. Som individer, familjer, samhälle och värld.

---

Fakta: Håkan Juholt

  • Ålder: 62 år.
  • Gör: Sveriges ambassadör i Pretoria, Sydafrika sedan september 2020.
  • Tidigare uppdrag: Ambassadör på Island från september 2017 till augusti 2020. Socialdemokraternas partiordförande från mars 2011 till januari 2012. Riksdagsledamot från 1994–2016.
  • Familj: Hustrun Åsa och två vuxna söner från ett tidigare äktenskap, samt två barnbarn.

---

---

Fakta: Mer i podden – Hör Håkan Juholt om …

  • … vilka hans bevingade uttryck ”klägget” och vilka som egentligen åsyftas.
  • … när Göran Persson och Juholt åt Bullens pilsnerkorv och sjöng psalmer mitt i natten.
  • … sina favoritrecept på femminuterssill.

---

Fler artiklar för dig