Livsstil

Hon var övertygad muslim, han pastor - nu lever de för Jesus tillsammans

Saadiya växte upp som muslim i Saudiarabien, Daniel kommer från frikyrkan i Sverige. Nu sjunger makarna Back tillsammans om Jesus.

Hon var övertygad muslim från Saudiarabien, han frikyrkopastor från Dalarna. Daniel och Saadiya Backs kärlekshistoria är lika osannolik som vacker.
– Jag mötte Jesus i en dröm, berättar Saadiya, som i dag arbetar tillsammans med maken Daniel i församlingen Home.

Första gången Saadiya, 45, och Daniel, 49, sågs var på ett språkkafé i Frälsningsarmén Templet på Östermalm. Att de två några år senare skulle vara gifta kunde ingen av dem ana då. Saadiya var nyanländ flykting från Saudiarabien, troende muslim och ”tydligt negativ” till kristen tro.

– Islam präglade hela min syn på världen, förklarar hon.

Hon berättar att hon lämnades av sin tidigare man. Som ensam kvinna i Saudiarabien är både möjligheter och rättigheter kraftigt begränsade. Därför valde hon att söka sig till Sverige tillsammans med sina två barn 2015.

Daniel Back är pastor och något av en spindel i nätet kring socialt hjälparbete i Stockholm. Både han och Saadiya betonar dock att det inte var i rollerna som pastor och hjälpsökande som de blev ett par, utan några år efter deras första möte.

– Jag har hållit i flera integrationsresor till Siljansnäs i Dalarna, där jag kommer från. Och det var genom gemensamma vänner från de sammanhangen som vi träffades igen, berättar Daniel.

Saadiya blev genom kontakten med Daniel volontär på Kafé i Gemenskap, en verksamhet som har dörren öppen för missbrukare och hemlösa. Där fick Saadiya hjälpa till praktiskt samtidigt som hon fick träna på att prata svenska.

– Vi umgicks mycket där som vänner och fick en närmare relation, berättar Saadiya.

2025-02-12 Stockholm

Daniel och Saadiya Back berättar om sitt arbete med att möta människor som vill bryta destruktiva mönster i Home Church i Sundbyberg.

År 2022 var Daniel Back med och startade kyrkan Home som nu håller till i Sundbyberg. Där vänder man sig främst till människor som suttit fast i destruktiva livsmönster som kriminalitet, missbruk och psykisk ohälsa. Det hände allt oftare att Saadiya hängde med på kyrkans gudstjänster och samlingar.

– Men jag var väldigt envis. Ingen fick prata om Jesus med mig, berättar hon.

– Nej, du var ganska “anti”! Jag minns att du brukade hålla på med mobilen under predikningarna, bekräftar Daniel och ler mot Saadiya.

Jag såg att de kristna behandlade alla lika, oavsett om man var kristen eller muslim. De ville hjälpa alla, även de som inte delade tron. Det var jag inte van vid.

—  Saadiya Back

Vi möter paret i Frälsningsarméns lokaler i centrala Sundbyberg, där församlingen Home håller till. Daniel och Saadiya visar runt i den moderna kyrkan. Det finns något lättsamt, närmast lekfullt över makarna Back. När vi kommer in i kyrksalen passar de på att framföra den klassiska psalmen Som en härlig gudomskälla, mer känd under namnet Pärleporten.

– I mitt hemland såg man ner på musiker. Det sågs som något syndigt att hålla på med musik. I dag älskar jag att sjunga. I går sjöng jag och Daniel tillsammans i en kyrka, berättar Saadiya.

– Men i början fick Daniel säga till mig att inte ta i så mycket. Han tyckte inte att det lät så fint, men nu har jag lärt mig lite mer, fortsätter hon med ett skratt och tittar menande på sin man.

2025-02-12 Stockholm

Daniel och Saadiya Back berättar om sitt arbete med att möta människor som vill bryta destruktiva mönster i Home Church i Sundbyberg.

Saadiya återvänder till sin berättelse om sin första tid i Sverige. Trots att hon till en början var minst sagt skeptisk till kristendomen blev hon berörd av det arbete som kyrkorna gjorde.

– Jag såg att de kristna behandlade alla lika, oavsett om man var kristen eller muslim. De ville hjälpa alla, även de som inte delade tron. Det var jag inte van vid. Jag tror att det var något av Guds kärlek jag såg genom människorna jag mötte.

Under hösten 2022 satt Saadiya, som så många gånger tidigare, på en samling i Home. När man sjöng psalmen Gud i dina händer träffades hon plötsligt av orden:

“Du har oss försonat: Jesu Kristi död, räddar oss till liv i överflöd.”

– Inom islam tror man inte att Jesus dog. Men nu upplevde jag något väldigt starkt inom mig när jag hörde de där orden. Jag upprepade versen om och om för mig själv. Kunde liksom inte bli av med dem.

2025-02-12 Stockholm

Daniel och Saadiya Back berättar om sitt arbete med att möta människor som vill bryta destruktiva mönster i Home Church i Sundbyberg.

Saadiya berättar att hon till och med tvingades sjukanmäla sig från sitt jobb och att hon till sist fick ringa Daniel för att fråga hur hon kunde bli av med frasen från psalmen som fastnat i hennes huvud.

– Jag minns att vi pratade och att jag försökte förklara att det där som står i texten ju är något positivt och bra. Att du kan få liv i överflöd. Du kanske bara behöver ta emot det och våga testa Gud. Du kommer inte förlora något, säger Daniel.

Den 18 november 2022 blev Saadiya kristen. Hon beskriver att övertygelsen hade landat inom henne och till sist kunde hon bara kapitulera. Hon berättade om sin process för en kvinnlig ledare från församlingen Home som hon kände förtroende för och de bad en frälsningsbön tillsammans. En kort tid senare började Saadiya också titta på Alpha-filmer på Youtube, som är en introduktionskurs i kristen tro.

– Under den tiden upplevde jag hur jag mötte Jesus i en dröm. Det blev en tydlig bekräftelse på att jag var på rätt väg.

Detta med att möta Jesus i drömmar är inte helt ovanligt bland muslimer som blir kristna. Saadiya har en teori om varför:

– Islam är en stark och sträng religion. Jag är uppväxt med Koranskola och fick en väldigt stark muslimsk grund och världsbild. Jag tror att Jesus liksom måste chocka oss för att vi ska förstå, och möta oss tydligt i drömmar, när vi är mottagliga.

I dag engagerar sig Saadiya i en kvinnogrupp som hon startat i Home i samarbete med S:ta Clara kyrka. Samtidigt längtar hon till hösten då hon börjar studera på Frälsningsarméns officersskola. Innan hon sökte sig till utbildningen var hon osäker på vilken väg hon skulle ta. Men även här spelade en dröm en viktig roll.

Saadiya drömde att hon stod framför en whiteboard och undervisade människor. På tavlan hade hon skrivit orden Blod och Eld.

– Jag studerade vid den tiden på S:ta Clara kyrkas lärjungaskola så jag gick till deras präst Johan Norén och berättade och han sa till mig att det handlade om Frälsningsarmén!

2025-02-12 Stockholm

Daniel och Saadiya Back berättar om sitt arbete med att möta människor som vill bryta destruktiva mönster i Home Church i Sundbyberg.

Saadiya hade aldrig hört talas om begreppet “Blod och Eld”, som under många år varit Frälsningsarméns ledord. Blodet syftar på påskens budskap då Jesus dör och uppstår och elden syftar på den helige Ande.

Sedan tror jag också att vi som par kan bryta en del fördomar. Jag är liksom supersvensk från Dalarna och du är från Saudi. Jag tror att det har skapat ett förtroende inte minst ute i förorten.

—  Daniel Back

I dag är Saadiya och Daniel tillsammans engagerade i arbetet med församlingen Home. Och det är tydligt att paret kompletterar varandra och trivs med att jobba tillsammans.

– Jag har ju varit pastor tidigare, men saknat att göra det tillsammans med någon. Sedan tror jag också att vi som par kan bryta en del fördomar. Jag är liksom supersvensk från Dalarna och du är från Saudi. Jag tror att det har skapat ett förtroende inte minst ute i förorten.

Daniel ger sin hustru en varm blick. Saadiya konstaterar att hennes bakgrund hjälper henne i mötet med kvinnor med liknande bakgrund som henne själv.

– Muslimska kvinnor känner en respekt för mig eftersom jag kommer från Saudi och är uppväxt inte långt från Mecka, som är en helig stad för muslimer. Jag kan förstå dem, för jag har själv varit där. Men i Jesus fann jag en kärleksfull och förlåtande Gud

För Daniel har det varit stärkande för den egna tron att följa Saadiyas resa.

– Jag har verkligen sett Gud verka i Saadiya. Det är väldigt uppmuntrande även för min egen tro, att på när håll få se hur Gud möter någon som får sitt liv förvandlat, säger Daniel Back.

2025-02-12 Stockholm

Daniel och Saadiya Back berättar om sitt arbete med att möta människor som vill bryta destruktiva mönster i Home Church i Sundbyberg.

Han har själv genom livet brottats en del med tron och kyrkan. Inte minst efter att han för cirka tio år sedan gick igenom en period av utmattningsdepression.

– Jag var lite bränd ett tag. Men det tror jag också har förberett mig för min roll i dag. Att man vågar ifrågasätta och inte svävar iväg.

Saadiya, vad skulle du själv säga är den största skillnaden i dag jämfört med för 10 år sedan?

– Jag känner inte igen mig själv. Tidigare vågade jag inte ens prata högt. Den här kraften är en hjälp från den helige Ande. För tio år sedan hade jag aldrig vågat drömma om att jag en dag skulle kunna prata och sjunga inför människor, säger Saadiya Back.

---

Fakta: Daniel och Saadiya Back

  • Ålder: Daniel, 49 år, Saadiya, 45 år.
  • Bor: I Stockholm.
  • Gör: Daniel Back är pastor i församlingen Home i Sundbyberg och regionledare för LP-verksamheten i Stockholm. Saadiya jobbar leder bland annat en kvinnogrupp i ett samarbete mellan Home och S:ta Clara kyrka. Frälsningsarméns officersskola väntar till hösten.

---

Fler artiklar för dig