Påskens dagar är fulla av dramatik. Vi går från djupaste sorg till den största glädje, och det märks tydligt i många av våra kyrkor. Du kan välja att fira påsk med alla sinnen, för att på så sätt lättare leva dig in i dagarna då Jesus dog, korsfästes och sedan uppstod.
Moni Höglund är präst i Svenska kyrkan i Örebro. Hon älskar att fira påsk i kyrkan. Hennes två favoritgudstjänster är skärtorsdagsmässan, då altaret kläs av och kyrkan mörkläggs inför långfredagen, och påskdagen, då kyrkan åter fylls av ljus, sång och musik och församlingen tillsammans ropar: Kristus är uppstånden!
– Jag tror att människorna som kommer med på våra gudstjänster under påsken får med sig något mer än om man bara hör budskapet. Här får man se mina se egna ögon hur altaret kläs av och blir tomt, och sedan den stora glädjen som kontrast till det. Jag tror att det stärker vår tro att få leva med påskens starka budskap om korsfästelsen på det här sättet.

I S:t Mikaels kyrka i Örebro, där Moni Höglund är församlingsherde, anordnar man även kvällar med namnet ”Via Dolorosa” under Stilla veckan: meditativa gudstjänster i ord, bild och ton, där man tillsammans följer Jesus fram till korset.
– Man läser om den sista måltiden, om Getsemane och om vad lärjungarna gjorde. Också detta blir ett konkret sätt för oss att leva oss in i händelserna som påsken handlar om, berättar Moni Höglund.
Onsdagen
Kallas för Dymmelonsdag. Fastetiden går här in i ett allvarligare skede och nu inleds påskfriden. Enligt traditionen ska inte kyrkklockorna låta med samma klang under dessa dagar, och därför dymlas många kyrkklockor. Det innebär att man klär in metallkläppen i ett stycke tyg eller säck, för att få en dovare klang. Tidigare kunde man också byta ut kläppen till en i trä. Det är trästaven som kallas för dymmel, ett ord som troligtvis härstammar från det forntyska ordet dymbil som betyder stum.
Skärtorsdagen
På kvällen äter Jesus och lärjungarna en sita måltid tillsammans. Under måltiden pekar Jesus ut Judas som den som ska förråda honom. Den sista måltiden är också den första nattvarden. Medan de äter säger Jesus till dem att de ska fortsätta att bryta bröd och dricka vin tillsammans även när han har lämnat dem. ”Gör detta till minne av mig”, säger Jesus. En äldre betydelse av ordet ”skär” är rena, och det syftar på att Jesus tvättade lärjungarnas fötter just på torsdagen i Stilla veckan.
I många kyrkor firar man mässa denna kväll som avslutas med att man bär ut alla utsmyckningar – man ”klär av” altaret, för att visa att man nu går in i sorg inför Jesu korsfästelse.
I många frikyrkor anordnas Gestemanestund – en stilla gudstjänst med nattvard och fokus på Jesu sista tid innan korsfästelsen.
Långfredagen
Jesus har varit på förhör hos översteprästerna som funnit honom skyldig, eftersom han sagt att han är judarnas konung. Han förs till Pontius Pilatus där han blir dömd till döden genom korsfästelse. Han får själv bära tvärslån till sitt kors upp till Golgata. Att dö genom korsfästelse ansågs vara den mest förnedrande avrättningsformen och dessutom ytterst plågsam eftersom man kvävdes till döds. Jesus dör enligt traditionen klockan 15 på dagen. Hans sista rop från korset blir ”Det är fullbordat”.
I en del kyrkor anordnas korsvägsvandringar denna dag. Där kan man vandra med ett kors för att påminna sig om Jesu vandring mot Golgata, och stanna upp vid olika stationer eller händelser som beskrivs i Bibeln.
Påskafton
Jesus är död och lärjungarna är förtvivlade. Var allt det som de trodde på osant? Var han inte Messias som han sa?
Denna dag händer inte mycket i kyrkorna, förrän sent på kvällen då många bjuder in till påsknattsmässa – en stor gudstjänst som börjar i mörker och avslutas efter midnatt med ljus och fest.
Påskdagen
Kristus är uppstånden! Ja, han är sannerligen uppstånden – halleluja!
I gryningen på påskdagen uppstår Jesus från de döda. Några kvinnor som gått till graven för att sörja Jesus och smörja kroppen med välluktande oljor, blir de första vittnena till den tomma graven. De blir också de första som sprider budskapet om uppståndelsen – ett budskap som sedan dess fortsätter att spridas över hela jorden!
I kyrkorna är det denna dag stor glädje och fest. Det är glädjepsalmer och lovsång, hallelujarop och ”Kristus är uppstånden!”. En del delar ut påskliljor som en symbol för det stora som firas. Här sammanfattas hela det kristna budskapet: att Jesus Kristus har dött för våra synder, och uppstått för att vi ska kunna leva i gemenskap med Gud.