Livsstil

Rester av antik trädgård hittad under Gravkyrkan i Jerusalem

Tycks stämma överens med Bibelns beskrivningar av platsen för Jesu korsfästelse och begravning

Italienska arkeologer har i samband med utgrävningar i Gravkyrkan i Jerusalem hittat växtfynd som stämmer överens med Johannesevangeliets ord: ”Intill platsen där Jesus hade blivit korsfäst fanns en trädgård och i trädgården en ny grav där ännu ingen hade blivit lagd. Där lade de Jesus.” (Johannes 19:41-42).

Under tre års tid har ett team från Sapienza-universitetet i Rom utfört omfattande utgrävningar under golvet på Gravkyrkan i Jerusalem. Utgrävningarna har genomförts i samband med en större renovering av kyrkan som daterar från 300-talet. Nu har man hittat rester av olivträd och vinrankor som enligt pollenanalys har kunnat fastställas tillhöra förkristen tid. Fynden speglar Johannesevangeliets ord om att Jesus korsfästes och begravdes i anslutning till en trädgård, skriver tidningen The Times of Israel.

– Johannesevangeliet nämner ett grönområde mellan Golgata och graven, och vi identifierade dessa odlade fält, berättar arkeologteamets ledare Francesca Romana Stasolla, professor i kristen och medeltida arkeologi, för Times of Israel.

Torsk från Atlanten

Gravkyrkan byggdes på 300-talet av kejsare Konstantin, efter att hans mor Helena ska ha fått utpekad för sig platsen för Jesu korsfästelse och grav. Sedan dess har kyrkan lockat till sig ett stort antal pilgrimer från olika delar av världen, något som har lämnat eftertryck i jordlagren, bland annat i form av matrester. Utgrävningar har avslöjat djurben från vitt skilda delar av kartan, såsom ben från en fisk från Indiska och Stilla oceanen, samt en torsk från Atlanten.

Historien om tillbedjan av Jesus

I dag huserar basilikan företrädare för sex olika kyrkofamiljer, som för en inte helt konfliktfri tillvaro kring en plats som enligt traditionen ska ha varit Kyrkans grundares begravningsplats. Ett anspråk som genom de nya arkeologiska fynden nu alltså får ytterligare näring. Oavsett de nya uppgifterna om att Gravkyrkan ska ha byggts vid en två tusen år gammal trädgård i överensstämmelse med evangeliets utsaga, väljer Francesca Stasolla att lyfta fram den Jesustillbedjan som platsen är ett uttryck för.

”Oavsett om någon tror eller inte på historien bakom Gravkyrkan, är det ett faktum att generationer av människor gjorde det. Historien om denna plats är Jerusalems historia och från åtminstone en viss tidpunkt är det historien om tillbedjan av Jesus Kristus.”, säger Francesca Stasolla till The Times of Israel.


Fler artiklar för dig