Att få tilltal från Gud när man sover är vanligare än många tycks tro. Det menar den tidigare stiftsprosten i Göteborgs stift, Ingvar Bengtsson, som för många år sedan lett drömgrupper.
– Jag har själv fått många insikter i drömmar genom åren och fått bra uppslag till föredrag, predikningar eller böcker. Det har varit väldigt betydelsefullt.
Att god sömn är grundläggande för vårt välmående känner de allra flesta till, men att det även är viktigt att få drömma är kanske mindre känt. Ingvar Bengtsson, präst och legitimerad psykoterapeut, vill lyfta fram drömmen från dess undanskymda plats.
– Vi kan inte sätta gränser för hur Gud talar till oss eller ger oss meddelanden. Han kan ju göra det genom en medmänniskas blick, genom händelser i våra liv, kultur och natur – varför skulle han då inte göra det genom drömmar?
Om vi tror att Gud är alla goda gåvors givare spelar det kanske inte så stor roll om det är Gud, så länge det är till nytta. Allt gott kommer ju från honom.
— Ingvar Bengtsson, präst och psykoterapeut
Drömmen är även viktig för vårt psykiska välmående, menar Ingvar Bengtsson. I sömnlaboratorium har man prövat att hindra människor från att drömma, och sett att det på sikt kan leda till psykisk sjukdom. Det blir “ett slags tortyrredskap” att störa sömnen så att man inte får komma in i drömstadiet.
– Om drömmen är en förutsättning för psykisk hälsa – varför skulle Gud inte kunna tala till oss då? Kanske särskilt under livets mest intensiva perioder, då vi inte är lika mottagliga i vaket tillstånd.

Vardagliga, och stora budskap
Under några år på 1980-talet ledde han drömgrupper genom kyrkan, där man fick hjälp och vägledning att, utifrån den kristna tron, tolka sina drömmar. I dag finns det betydligt färre liknande grupper, vilket Ingvar Bengtsson beklagar.
– Om vi tror att allt gott kommer från Gud kan ju även det goda som vi drömmer komma från honom. Det behöver inte vara omvälvande saker som att vi ska bryta upp och flytta till Egypten – det kan vara vardagliga ting som hjälper oss.
Han tar som exempel en egen dröm som kom upp för många år sedan, där han såg sin dotter, 3–4 år gammal, stå barfota i snön. Drömmen hjälpte honom att bli medveten om en oro som fanns för hans dotter, som han inte var tillräckligt medveten om.
– Det kan mycket väl ha varit ett meddelande från vår Herre, att hjälpa mig som förälder att se min dotters behov på något område som jag hade missat.
Hur ska man kunna veta om det är ett tilltal från Gud i drömmen?
– Ja, hur ska vi veta om det är ett meddelande från Gud eller en bearbetning av dagen? Om vi tror att Gud är alla goda gåvors givare spelar det kanske inte så stor roll, så länge det är till nytta. Allt gott kommer ju från honom.
[ Samuel lämnade islam efter att drömt om möte med Gud ]
Pröva drömmar som andra tilltal
Det gäller att pröva det man fått i drömmen på samma sätt som man prövar andra slags tilltal från Gud, menar Ingvar Bengtsson.
– Stämmer det med Guds ord, med den kristna erfarenheten? Känns det svårt så kan man behöva söka upp en själasörjare eller en kristen mogen medmänniska för vägledning.
Förr i tiden var vi mer lyhörda för drömmar, men nu tror jag vi behöver öva upp den talangen på nytt.
— Ingvar Bengtsson, präst och psykoterapeut
Han menar att det är vanligare än många kanske tror att Gud talar på detta sätt, men att man på senare år tycks ha tappat kunskap om det.
– Men vissa saker återkommer ju efter någon generation, så det kan ju ändras. Jag hoppas att det kan startas fler drömgrupper.
Så fler borde bli bättre på att se drömmen som ett sätt för Gud att tala?
– Absolut! Jag menar att drömmen kan vara meddelanden från vårt omedvetna till vårt medvetna och det kan inte vara fel att lyssna till vad som är på gång. Gud har ju möjlighet att röra sig på alla områden i våra liv.
– Alla drömmer mellan en till en och en halv timme varje dygn. Förr i tiden var vi mer lyhörda för det, men nu, med alla intryck vi tar del av, tror jag vi behöver öva upp den talangen på nytt, och använda oss av den.
Hur ska man göra om man vill bli bättre på det?
– Först bli medveten om värdet av att drömma, att vi faktiskt kan bli sjuka om vi inte får drömma. Det andra handlar om att så snart man vaknat erinra sig vad man drömt. Jag brukar ha block och penna vid sängen för att kunna skriva ner det. Det tredje handlar om att fundera och reflektera över vad drömmen vill säga, och det fjärde att man ibland kan behöva tala med någon annan för att få hjälp att vidga eller fördjupa sin tolkning.
[ De hade andliga upplevelser i sömnen: ”Blivit vårt sätt att kommunicera” ]
---
Fakta: Drömmar
- Under en natt går en människa igenom flera olika typer av sömn. De två huvudtyperna som växlar är REM-sömn och djupsömn. Djupsömn kallas också för NREM-sömn, “non-rapid eye movement”-sömn, till skillnad från “rapid eye movement” (REM).
- Tidigare trodde sömnforskarna att drömmar inte förekom under denna del av sömnen, men i dag vet man att människor drömmer även under NREM.
- Alla människor drömmer, vanligtvis 4-5 gånger per natt, 3-20 minuter åt gången. Första drömmen är alltid kort medan de sista drömmarna ofta är längre och tydligare.
- Negativa känslor är betydligt vanligare i drömmar än positiva. Allra vanligaste känslan är oro.
- I Bibeln, både i Gamla och Nya testamentet, beskrivs drömmar och hur Gud använder dessa. Sammanlagt förekommer 23 stycken.
- Källa: Forskning.se
---