Livsstil

Efter dysfunktionell uppväxt: Hanna vill ge hopp till barnledare

Konferensen Jesus till barnen samlar hundratals - Hanna Rothlin, en av talarna: Kyrkan betydde allt för mig som barn

I helgen hålls ett av de bredast ekumeniska arrangemangen inom kristenheten, nämligen barnledarkonferensen Jesus till barnen. En av talarna i år är Hanna Rothlin, som växte upp i en dysfunktionell familj och nu vill dela sina erfarenheter, för att fler barn ska bli sedda.

Hanna Rothlin, 28, växte upp i en familj där våld och kränkningar var vardag. Hennes mamma led av svår psykisk ohälsa och hade inte tillgång till den vuxnes verktyg för att kunna ta hand om de fyra barnen. Som liten gick Hanna ofta i smutsiga kläder, otvättat hår och med en oro i magen. Hemma var det bråkigt och högljutt och hon tvingades ständigt vara på sin vakt.

Men medan hemmet i Jönköping förknippades med oro och tumult blev pingstkyrkan i samma stad dess motsats.

– Kyrkan blev en trygg plats för mig. Där behövde jag inte vara rädd för det oberäkneliga som jag annars tvingades vaka över. Där fanns också människor som såg mig, som tog tid för mig, och det fanns familjer som jag kunde få komma hem till.

Tillsammans med Maria Olausson från Frälsningsarmén talar Hanna Rothlin på temat ”Barns utsatthet i dysfunktionella familjer”. Där vill hon dela med sig av de egna erfarenheterna för att få fler att förstå hur man kan hjälpa barn.

– Det är svårt som privatperson att skydda barn helt och hållet från den värld de lever i, men man kan hålla dem i handen på deras väg genom att visa att man finns där. Att göra någonting är bättre än ingenting. Jag kan se hur betydelsefullt det var för mig.

Föräldrarna var kristna och familjen gick ganska regelbundet till kyrkan. Det blev på många sätt räddningen för Hanna, som i dag tjänstgör som verksamhetsledare för Kids på Livets ord, med fokus på åldrarna 10-13 år. Hon ingår även i styrgruppen för nätverket Jesus till barnen.

– Det var nog få som på den tiden trodde att jag skulle vara där jag är i dag. Jag hoppas att jag med mitt liv får ge hopp; det kan bli bra för de här barnen också.

Det var nog få som på den tiden trodde att jag skulle vara där jag är i dag.

Vad är det viktigaste att tänka på som barnledare när det gäller utsatta barn?

– Dels tror jag det är viktigt att bolla med någon annan om man misstänker att ett barn far illa, så att man kan hjälpas åt från olika håll – som barnledare kanske man inte ska hantera både barn och föräldrar. För mig var det tryggheten som var viktigast, att jag kände mig sedd och att jag märkte att det fanns vuxna nära som brydde sig. Börja bygga relationer, då kommer man förr eller senare till de förtroendefulla samtalen, vilket är en nyckel.

Vilka signaler kan man hålla utkik efter för att upptäcka om ett barn har det tufft?

– Det kan finnas yttre tecken som smutsiga kläder och liknande, men man kan också se på samspelet mellan barn och förälder, om de finns med i kyrkans gemenskap. Men ärligt talat så är det ofta svårt att se, barn är väldigt lojala och skyddar sina föräldrar. Jag var själv arg på människor som anklagade mina föräldrar, det var ju inget fel på dem tyckte jag! Men det var ju av kärlek och omtanke de försökte hjälpa oss, det har jag kunnat se senare.

– Men bland det viktigaste vi gör med barn i våra verksamheter är att skapa relationer. Möt barnet, och får du ett särskilt barn på ditt hjärta så försök möta det även utanför kyrkan om det finns en naturlig ingång eller mötesplats. Visa att du bryr dig.

I dag har Hanna Rothlin förlåtit sina föräldrar. Hon ser det som att de gjorde så gott de kunde, utifrån sina förutsättningar. Nu vill hon använda sina erfarenheter av en tuff barndom för att sprida kunskap och på så sätt hjälpa fler barn i liknande situationer.

– Våga göra någonting! Det vill jag skicka med dem som kommer till seminariet, och alla som på olika sätt möter barn. Och kom ihåg att be den helige Ande om vishet och att luta dig mot Gud – han har en väg för varje barn. Mitt eget liv är ett exempel på att han är trofast, säger Hanna Rothlin.

Sofia Ödman.


Sofia Ödman, vice ordförande för Jesus till barnen, ser mycket fram emot helgen, och särskilt att få träffa barnledare, föräldrar och församlingsledare. Av alla programpunkter ser hon särskilt fram emot seminariet ”En frälsare och två lärjungar”.

– Det är Stefan Lindholm och Joel MacInnes som ska prata om barn och frälsning ur olika perspektiv. Jag tror det är viktigt att vi jobbar på djupet med teologiska frågor kring barn – och det här är en sådan fråga, säger Sofia Ödman.

---

Fakta: Jesus till barnen

  • Ekumenisk, nationell barnledarkonferens som pågår den 31 januari till den 2 februari.
  • Riktar sig till barnledare, föräldrar och församlingsledare inom alla kristna samfund.
  • Årets tema är ”I den tid som nu är” och konferensen hålls i pingstkyrkans lokaler i Norrköping.
  • Inleds på fredagen med en ledardag för församlingsledare, präster, pastorer, diakoner och ansvariga barnledare, innan den stora konferensen drar i gång fredag kväll.
  • I nätverket Jesus till barnen ingår en mängd olika samfund och organisationer: Adventistsamfundet, Bibeln i dag, CEF, EFK, ELM Syd, Equmenia, Frälsningsarmén, King’s Kids, Livets ord, Pingst Ung, Salt – Barn och unga i EFS, Svenska alliansmissionens ungdom och Youngsters.

---

Fler artiklar för dig