Livsstil

Äldsta Fairtrade-butiken i Sverige firade jubileum

Fairtrade-shoppen Globalen i Uppsala startades 1984 av studenter som skötte försäljningen från en kärra på Gamla Torget i Uppsala. Då under namnet Uppsala Ulandsbod. Nu har man firat 40-årsjubileum.

Efter ett år efter den blygsamma starten, under 1985, etablerades den första butiken på S:t Olofsgatan. Man har sedan haft lokal på olika platser i Uppsala, bland annat i Kyrkans Hus.

Butiken är fortfarande föreningsdriven och två deltidsanställda får hjälp av drygt 35 föreningsmedlemmar och volontärer i varierande roller. Lördagen den 9 november var det stor festdag med bland annat seminarier och en fest på kvällen.

Vilka var det som startade Globalen?

– Det var mycket studenter, bland annat i teologi, berättar Bertil Högberg, som var med från start i föreningen och sedan varit engagerad periodvis, bland annat de senaste fem åren.

– Det var också en grupp studenter som jag jobbat med på Sigtuna folkhögskola. De hade varit med i ett utbytesprojekt mellan Svenska kyrkans unga och kyrkans ungdom i Zimbabwe.

Bertil Högberg på jubileumsfesten i lördags.

Fairtradebegreppet – fanns det då?

– Nej, det har förändrats. Rättvis handel uppstod som begrepp på 1990-talet, sedan kom märkningen Rättvisemärkt och sedan gick man över till det mer internationellt gångbara Fairtrade någon gång vid 2005.

– Det har utvecklats även innehållsmässigt under de här åren. Från början var det viktigaste att varorna kom från vissa länder, sedan har det utvecklats till att man också började ställa krav på hur varorna producerades, vilket inte var fallet från början.

Ungefär hälften av omsättningen i dag kommer från livsmedel som är Fair Trade. Kaffe, te, choklad och godis är viktiga kategorier. Det finns även en hel del kryddor och annat som hör matlagningen till. Olivolja av mycket hög kvalitet från kooperativ på Västbanken i Palestina är årets mest sålda produkt.

Snabbkaffet ”Africaffe” från Tanzania var en av de första produkterna och säljer fortfarande bra. Förutom livsmedel är Globalen även en presentbutik. Här säljs hantverk från Asien, Afrika och Latinamerika, producerade av företag och organisationer som arbetar utifrån principerna om Fair Trade.

Globalen i Uppsala fyller 540 år.

Globalen är politiskt och religiöst obunden men jobbar mycket gentemot kyrkor.

– Vi har mycket kontakt. Många som har en förankring i butiken är också engagerade i olika kyrkor, säger Bertil Höglund.

Globalen har också i hög grad, via sin webbshop, blivit leverantör till just kyrkor, både inom Equmeniakyrkan, men framför allt Svenska kyrkan.

– Här i Uppsala har vi mycket kontakter med Missionskyrkan, säger Bertil Högberg.

I den bästa av världar hade all handel varit rättvis – vad gör ni för att påverka andra handlare och butiker för att de ska idka mer rättvis handel?

– Vi har studiecirklar men vi påverkar också genom att vi är med i ett internationellt sammanhang som kan påverka bland annat på EU-nivå. Vi har också kampanjer som uppmärksammar orättvisor i handeln. Vi arbetar också aktivt med information inom ramen för Uppsala Fairtrade CityVi jobbar egentligen för att inte behövas. I den bästa av världar är ju handeln rättvis, säger Bertil Högberg.

– Men just nu är det trögt med Fair Trade-varor i den vanliga handeln, både utbud och försäljning minskar tyvärr. Det är en liten uppförsbacke just nu.

Hur går det specifikt för Globalen?

– Butiken låg i Kyrkans hus mellan 1994 och 2021, men ombyggnaden som pågår där gjorde att vi måste söka ny lokal. Det har varit kämpigt att klara ekonomin med lite högre hyra. Vi balanserar precis så att vi klara oss, det är inte mer.

Hur är det med återväxten av era ideella medarbetare?

– Globalen startades i mångt och mycket av studenter, men nu är föreningen mer beroende av pensionärer. Det är ett generellt problem för hela Fair Trade-rörelsen internationellt. Vi behöver ha fler engagerade av den yngre generationen.

Fler artiklar för dig