Livsstil

Turistkyrkan på Kanarieöarna drar igång säsongen: Väntar tiotusentals

Skandinaver på semester strömmar till kyrkan i Las Palmas: “Slående hur ofta vi får besök av folk som aldrig sätter sin fot i en kyrka hemma”.

Nu drar solresesäsongen i gång på allvar till Kanarieöarna och Turistkyrkan väntar 30 000 besök.
– Efter en heldag med bad och sol känns det meningsfullt att komma till oss för gemenskap, fika och musik, säger Krister Andersson, ordförande för Skandinaviska turistkyrkan, som i år fyller 60 år.

Det började i en potatiskällare i Las Palmas, som snabbt byggdes om till en fin kyrka mitt i stan. Redan från början var norrmän, danskar och svenskar engagerade.

– I dag finns vi på fyra platser: förutom Las Palmas också i Playa del Inglés, Puerto Rico och dessutom i Puerto de lade Cruz på Teneriffa, berättar Krister Andersson.

Krister Andersson
Turistkyrkans ordförande.

Svenska kyrkan stängde ju sin verksamhet i San Augustín i år, har ni några planer på att göra något i det området?

– San Agustín ligger väldigt nära Playa del Inglés, där Turistkyrkan arbetat i över 50 år. Därför finns inga planer på ny etablering i San Agustín, berättar Arne Winerdal, som också han är engagerad i verksamheten.

Säsongen för Turistkyrkan varar mellan slutet av oktober till månadsskiftet mars/april. Mest känd är den stora kyrkan Templo Ecumenico i Playa del Inglés, som betjänar många olika kristna samfund. Hit kom evangelistparet Barbro och Åke Wallin på 1970-talet tillsammans med sitt ungdomsteam, vilket väckte stor uppmärksamhet kring poolområdena vid de stora hotellen.

Hemma i Sverige hade tv-programmet ”Hela kyrkan sjunger” gjort succé på Sveriges Television – Barbro och Åke kopierade konceptet och bjöd in folk till Templo Ecumenico.

Här i Templo Ecumenico i Playa del Inglés har Turistkyrkan arbetat i över 50 år.

Femtio år senare samlas massor av turister varje tisdag i samma lokal för att önska andliga sånger och sjunga tillsammans i Turistkyrkans regi. Efteråt fortsätter gemenskapen runt kaffeborden i Café Oasen.

Under en säsong räknas ungefär 30 000 besök in i Turistkyrkans fyra anläggningar.

– Det är slående hur ofta Turistkyrkan får besök av folk som sällan eller aldrig sätter sin fot i en kyrkolokal på hemmaplan, säger Krister Andersson.

Arne Winderdal.

Bergsvandringar

Men Turistkyrkan har också annan verksamhet.

– Många lockas också av våra spännande bergsvandringar. Ofta blir det spännande samtal i andliga frågor mellan deltagarna och våra volontärer, som finns med under bergsturen, säger Krister Andersson.

Den stora utmaningen för Turistkyrkan är att göra sin verksamhet känd bland en miljon årliga besökare från Sverige, Norge och Danmark.

Är det mest äldre som besöker verksamheten?

– Många pensionärer tillbringar längre perioder på Kanarieöarna varje år och där blir Turistkyrkan ofta en trevlig mötesplats, säger Arne Winerdal.

– Men tittar man på de cirka 1 000 besökarna i bergs- och kulturturerna så är det ofta folk i lägre åldrar som hört talas om de omväxlande vandringarna i bergen. Jag mötte till exempel en 30-årig läkare från Sverige som fått tips genom en bekant, fortsätter han.

– När det gäller marknadsföring så använder vi Facebook, QR-koder i ”lokalpress” och inte minst ”mun-till-mun ”metoden där rykten om bra sångkvällar och gott fika sprider sig som en löpeld.

Arne Winerdal tror att det bästa sättet att få en större yngre publik är att hitta teamledare och musikansvariga som är kända i Sverige och Norge.

Här i Templo Ecumenico i Playa del Inglés har Turistkyrkan arbetat i över 50 år.

Bara volontärer

Nyligen firade Turistkyrkan sitt 60-årsjubileum i samband med årsmötet, som hölls i Storsjöstrand utanför Alingsås. Formellt sett är Turistkyrkan en förening, som driver sin verksamhet på medlemsavgifter och kaféintäkter.

Eftersom ingen får betalt för insatserna under den fem månader långa säsongen så är det en stor utmaning att hitta spännande teamledare och arbetsvilliga kafémedarbetare.

– Det är en stor utmaning att få fatt på ny personal inför varje säsong, säger Krister Andersson, som omvaldes som ordförande vid årsmötet nyligen.

– Vi har en stab på cirka 20 personer som arbetar utan lön – fem-sex dagar i veckan.

Verksamheten omsätter cirka 4 miljoner kronor sammantaget för de fyra verksamhetsplatserna. Det går i princip jämt upp berättar Arne WInerdal – tack vare medlemsavgifter och kaféintäkter. Turistkyrkan hyr lokaler, till exempel Templo Ecumenico i Playa del Inglés, men man hyr också ut till bland annat finska turistkyrkan på flera platser, där Turistkyrkan har lokaler.


Fler artiklar för dig