Stefan Löfven är ambivalent när det gäller tro och religion. I podden Dagens människa berättar han om livet utanför rampljuset, om att leda landet under pandemin och samtalen om Gud med hustrun och kyrkopolitikern Ulla.
Under hösten 2018 när de långa förhandlingarna pågick om hur en regering skulle kunna bildas fick Stefan Löfven plötsligt tid över. Han började då åter studera Dag Hammarskjölds andliga testamente Vägmärken och tog bland annat hjälp av tidigare ärkebiskopen KG Hammar.
– Vi hade under en tid en så kallad expeditionsministär, där vi som regering inte fick agera mer än det vi absolut måste göra. Så när Ulf Kristersson hade uppdrag att försöka bilda regering uppstod en hel del tid. Då tog jag bland annat kontakt med KG Hammar för att fördjupa mig mer.
Vad betyder boken Vägmärken för dig?
– Väldigt mycket. Man kan återkomma till den gång på gång på gång, och hittar nästan alltid nya tolkningar av hans bevingade ord. Bland annat skriver Hammarskjöld att ”det är en idé du tjänar”. Det har jag försökt att leva efter i mitt ledarskap, att det ytterst inte ska handla om mig utan om den idé jag representerar.
Jag och Ulla delar den här erfarenheten med många andra – att man förlorade någon man älskade.
— Stefan Löfven
Trivs fortfarande i svetsarverkstaden
Stefan Löfven är aktuell med sin självbiografi Svetsare och statsminister (Atlas förlag). Boken är skriven i samarbete med journalisten och författaren Ulrika Knutson och Löfven berättar eftertänksamt om hur han i dag relaterar till sina dubbla yrkesidentiteter.
– Statsminister är ett uppdrag som är till låns - där måste man vara tydlig med sig själv. Men naturligtvis är det något man aldrig glömmer att man har fått ha det uppdraget. Jag har inte svetsat på några år nu, men det är klart att där finns ju mina rötter.
[ Stefan Löfven: Otroligt fina insatser från kyrkor ]
Gillar du att svetsa?
– Ja, när man sätter ner elektroden och känner att “nu flyter det verkligen på”. Det är en fantastisk tillfredsställelse. Sedan var jag ingen mästersvetsare, men det kan vara jättekul att titta på riktigt skickliga erfarna svetsare.
– Jag tycker fortfarande att det är väldigt roligt att komma in i en svetsarverkstad. Det finns en speciell doft där som jag tycker mycket om.
Motvillig partiledare
Vägen till uppdraget som partiledare för Socialdemokraterna och senare också som statsminister var inget självklart val för Stefan Löfven. Dels trivdes han i rollen som förbundsordförande för det nybildade fackförbundet IF Metall. Dessutom hade han länge suttit i Socialdemokraternas verkställande utskott och sett den press som vilade på partiledarnas axlar.
I sin bok redogör han för hur beslutet att bli partiledare föregicks av mycket brottning och att han egentligen tillsammans med hustrun Ulla hade bestämt sig för att tacka nej.
– Jag kom hem en sen kväll till Ulla och berättade att blickarna nu var riktade mot mig. Det här var ju något som skulle påverka båda våra liv, så vi samtalade om det och framåt nattkröken var vi överens om att jag skulle säga nej.
Men så blev det inte?
– Nej, jag meddelade mitt besked på morgonen. Men ju längre dagen gick visade det sig att det verkställande utskottet samlats kring mitt namn. Så jag ringde till Ulla och berättade att “nu är det ännu starkare tryck” och då säger hon: Jag stöttar dig vad du än väljer att göra.
I boken står det att hon sedan gick fram till fönstret och grät efter det där telefonsamtalet.
– Ja, hon förstod att nu blir livet annorlunda. Några dagar senare när jag hade valts skulle vi äta middag med goda vänner och dagen efter kunde man läsa i Expressen exakt vad vi hade ätit. Då konstaterade vi att det här är det nya livet.
---
Mer i podden - Hör Stefan Löfven om
- ... hur man blir en bra förhandlare.
- ... behovet av en tydligare argumentation mot högerextremism.
- ... vägen fram till januaravtalet.
---
[ Hör hela poddintervjun med Stefan Löfven här ]
Från fosterbarn till statsminister
Stefan Löfven har en ovanlig bakgrund för att vara tidigare statsminister. Han växte upp i en fosterfamilj i Ådalen. Samtidigt har han aldrig visat någon besvikelse över hans biologiska mors beslut att lämna bort honom som liten.
– Nej, jag kan inte komma ihåg att jag någonsin känt någon bitterhet för det. Jag hade hela tiden kontakt med min biologiska mamma. Men min pappa har jag aldrig träffat, han dog tidigt.
Han beskriver att det för honom som liten blev naturligt att relatera till två mammor och även som vuxen har han alltid känt en stor förståelse inför hans biologiska mammas situation som ung och ensamstående.
– När jag reflekterat över det har jag bara kunnat konstatera att mamma inte gjorde det här för att vara ond mot mig utan för att vara god mot mig. Hon ville mig väl och kände att hon inte kunde erbjuda mig det andra kan. Så nej, jag har aldrig känt någon bitterhet över min uppväxt.
Sista mötet med modern bakom glasruta
Det finns en lätthet över Stefan Löfvens sätt att tala och föra sig. Han tycks trivas med att inte vara lika påpassad som i rollen som partiledare. Dock är han knappast sysslolös. Sedan 2022 är han ordförande för organisationen PES, som samlar socialdemokratiska och motsvarande partier i hela Europa.
När han utifrån sin roll i dag ser tillbaka på tiden som statsminister återkommer han ofta till åren under coronapandemin.
– Det var en mycket märklig tid. Dels för den var så lång och dels för att den drabbade så många människor.
Stefan Löfven beskriver att tiden präglades av ett stort allvar och till en början även av en stor osäkerhet.
– Ingen visste helt hur det här skulle komma att utvecklas. Vi visste bara att vi hade en stor osäkerhet framför oss och att det var stor sannolikhet att många människor skulle bli rejält sjuka och även avlida.
På det personliga planet förlorade Stefan Löfven sin fostermamma Iris Melander, som tillsammans med maken Ture tog hand om Stefan från det att han var ett år gammal.
– Den sista gången jag såg henne fick vi inte röra varandra. Min mamma hade drabbats av demens och bodde då på ett äldreboende. Vi satt och fikade på varsin sida av en glasskiva. Det måste ha varit jättekonstigt för henne att räcka fram handen mot mig, men att inte vi inte kunde röra vid varandra.
Stefan Löfven redogör för att det svåra avskedet. Men han konstaterar snabbt, som att han inte vill belasta någon med sina egna problem, att “många hade det ännu svårare under pandemin”.
– Jag och Ulla delar den här erfarenheten med många andra – att man förlorade någon man älskade.
[ Troende socialdemokrater: Löfven har haft förståelse för andliga frågor ]
Din fru Ulla är troende kristen och aktiv inom kyrkopolitiken. Ni verkar dela mycket i livet. Delar ni även tron?
– Vi samtalar mycket om det. Jag är lite kluven. Jag kan inte säga att jag inte tror. Samtidigt tror jag att Gud i så fall måste finnas inom oss. Jag tycker att “den gyllene regeln” är alldeles för underanvänd. I den meningen är jag troende.
Är det lätt att leva efter “den gyllene regeln” i rollen som statsminister, mitt i alla hårda debatter?
– Jag tror egentligen inte att det är lätt för någon. Men man måste alltid ha den frågan i bakhuvudet: agerar jag nu mot andra som jag vill att andra agerar mot mig? En hård debatt som tydliggör skillnaderna i politiken behöver i sig inte vara negativ. Det är när respekten för den andra försvinner som vi har problem, säger Stefan Löfven.
---
Fakta: Stefan Löfven
- Ålder: 67 år.
- Bor: I Stockholm, men tillbringar också mycket tid i Örnsköldsvik.
- Familj: Hustrun Ulla, bonusbarn och bonusbarnbarn.
- Tidigare ämbeten: Sveriges statsminister (2014–2021),
- Gör i dag: Ordförande för Europas socialdemokrater.
- Aktuell: Med boken “Svetsare och statsminister”.
---